Arengukava on visioon, mitte ostunimekiri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Kinnitasin maakonna uuendatud arengukava aastani 2020. Arengukava muudeti 2014. aastal korraldatud ja huvigruppidele mõeldud seminaride ning Ida-Virumaa nutika arengu uuringu alusel.

Ida-Virumaa arengu tempo on olnud märkimisväärne. Ka järgmisel viiel aastal on siin tõelistel tegijatel tohutult eneseteostamise võimalusi. Olen kindel, et sellise tempoga oleme saamas väga heaks töö-, elu- ja puhkekohaks paljudele praegustele ja uutele inimestele.

Arengukava põhjal arendatakse tööstuse kõrval oluliselt turismi, väike-ettevõtlust, logistikat ning pannakse suurt rõhku inimeste elukeskkonna tänapäevaseks kujundamisele. Maakonna majandusarengu oluline proovikivi on loodusressursside jätkusuutlik kasutamine ning järjepidev loodus- ja elukeskkonna taastamine. Selleks on vajalik ettevõtete, omavalitsuste ja keskvõimu tõhus koostöö.

Majanduse valdkonda on täiendatud 2014. aastal koostatud Ida-Virumaa nutika spetsialiseerumise võimaluste uuringu põhjal.

Loodusressursside kasutamises tuuakse arengukavas eraldi välja Kambriumi ladestu sinisavi kasutamine, mis taastaks ja looks juurde Aseri piirkonna unikaalsel savil põhinevat tööstust.

Järgmise 5 aasta jooksul tuleb maakond avada merele ja muuta senisest ligitõmbavamaks Peipsi-äärne piirkond.

Rahvaarvu suurenemiseks on oluline suurendada õppimisvõimaluste ja vaba aja tegevuste valikut, muutmaks elukeskkonda atraktiivsemaks. Ida-Virumaa noored peavad tajuma, et elavad ühes riigi kiirema arenguga ja põnevate eneseteostusvõimalustega maakonnas.

Inimesed on tarvis tööturule tagasi tuua ja konkurentsivõimet suurendada. Selleks on vaja tõhustada nii suhtelises vaesuses elavate kui ka riskirühmade karjäärinõustamist ning täiskasvanute täiendus- ja ümberõpet, et toetada nende rakenduse leidmist ja kasvatada tööturu nõudlustele vastavaid oskusi.

Riigiasutuste toomine piirkonda aitab tunnetada maakonnas riigi kohalolekut ja sidusust kogu Eestiga. Sel eesmärgil kaalutakse sisekaitseakadeemia praktikabaasi rajamist Narva.

Arengukavaga saab tutvuda internetis Ida-Viru maavalitsuse kodulehel http://ida-viru.maavalitsus.ee/et/arengukavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles