Riik võiks toetada eakate ettevõtlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Viimasel ajal on pärast minu avalikke esinemisi trükimeedias, raadios ja televisioonis hakanud minu poole pöörduma üha rohkem eakaid inimesi, kes esitavad mulle väga lihtsaid, ent samas väga keerulisi küsimusi. "Kuidas elada ja mida teha?" tahavad nad teada. "Pension on väike, kommunaalkulud ja ravimite hinnad üha kerkivad ja ega toiduainedki odavamaks lähe. Jaksu meil veel on, ehkki muidugi mitte nii palju kui noortel, elu jooksul on omandatud palju kogemusi, säilinud on mõningased ametioskused ja soov tööd teha. Aga kellel meid vaja on? Tööle kutsutakse ju nooremaid. Ehk ütlete, mida teha?"

Kahjuks teevad need küsimused muret suuremale osale meie pensionäridest. Tõsi, see ei ole ainult meie pensionäride mure. See on üks teravamaid sotsiaalseid probleeme paljudes maailma riikides. Maailm vananeb, pensionäre on üha rohkem, riiklikud pensionisüsteemid ei tule toime ei pensionäride hulga kasvuga ega üldise elukalliduse tõusuga. Paljud riigid püüavad seda probleemi lahendada pensioniiga tõstes. Mida sellega saavutada tahetakse?

Esiteks lükkab riik nõnda edasi aega, mil ta on kohustatud võtma hoolitsuse vanurite eest enda peale, ning jätab eakad inimesed tööhõiveprobleemidega üksi. See on inimese enda asi, kas ta leiab töö või mitte.

Teiseks pikeneb tulevase pensionäri pensionifondi laekumiste periood.

Kolmandaks väheneb pensionil oldav aeg. Aeg, mille kestel inimene pensioni saab.

Humaansust siit muidugi ei paista. Ent kas me teame palju riike, kus sotsiaalpoliitika põhineb humaansusprintsiipidel?

Säärastes tingimustes on paljudes riikides tekkinud ja hakanud aktiivselt arenema pensionäride liikumine Third Age Entrepreneurs, mida võiks eesti keeles nimetada eakate ettevõtjate liikumiseks. Selle sisu võib lühidalt kirjeldada tuntud satiirilise mõtteteraga "Uppuja päästmine on uppuja enese asi".

Pensionärid on hakanud üha rohkem leidma ja hõlvama neid eluvaldkondi, kus nad saavad ise mingeid teenuseid osutada, midagi valmistada või mõningase tasu eest remontida. Mul on olnud võimalus tutvuda, kuidas töötavad pensionärid nimetatud liikumise raames nii USAs kui paljudes Euroopa riikides.

Sellega, millega sealsed pensionärid tegelevad, võiksid tegelda ka meie vanurid. Suheldes sealsete pensionäridest ettevõtjatega, olen võinud veenduda, kuivõrd olulisel määral on nende elu tänu lisasissetulekule ja aktiivsele eluviisile paranenud.

Tutvustan siinkohal mõningaid tegevusvaldkondi, millega olen ühtedes või teistes situatsioonides oma välisreisidel kokku puutunud.

Vene pood Bostonis. Seinal on suur kuulutuste tahvel ja kiri "Osutame teenuseid" (pärast nägin sellist rubriiki ka kohalikus venekeelses ajalehes). Mõned näited sealsete kuulutuste kohta: "Ootan kodust Armeenia toitu maitsma"; "Juudi ema söödab teil kõhu täis kvaliteetselt ja hügieeniliselt. Toit on sama maitsev nagu vanaema tehtud"; "Teil on paariks tunniks majja meesterahvast vaja? Teeme elektri-, sanitaartehnika- ja maalritöid ning paigaldame ja tõstame ümber mööblit".

New York. Suur hospital, kardioloogiakeskus (läksin sinna üht lähedast inimest külastama). Hallis on palju kuulutusi, üks neist selline: "Raskelt haigete inimeste kvalifitseeritud hooldamine kodustes tingimustes. Meditsiiniharidus. Hea füüsiline toonus. Pakkumine kehtib Brooklynis." Sääraseid pakkumisi on palju. Ja kõik need on pensionäride pakkumised.

Suur elamukompleks Viinis. Kompleksi keskel on kena ja õdus kohvik. Kohvikus oleval lauakesel on erisuguseid kuulutusi: "Teen kiiresti ja kvaliteetselt teie korteri korda"; "Tahate veeta romantilist õhtut koos abikaasaga? Tooge oma lapsed minu juurde!" jms.

Berliin. Eriti palju mitmesuguseid teenuseid pakuvad penionärid kogukonnakeskustes (vene, ukraina, poola, ungari, juudi jt). Üks juudi kogukonna keskuses olevatest pakkumistest: "Igast emasest koerast saab pärast minuga kohtumist medaliomanik. Mitmeaastane kogemus eri tõugu koerte ettevalmistamisel rahvusvahelisteks näitusteks."

Tel Aviv. Ühe kooli juures olev kuulutuste stend: "Aitan teil ja teie lapsel mõista, et matemaatika on lihtne. Olen seda veenvalt tõestanud juba 40 aastat!"

Mul on suur selliste kuulutuste kogu. Ent mulle on peale kuulutuste endi huvi pakkunud ka see, kuidas mujal säärast tegevust toetatakse, ergutatakse ja kontrollitakse.

Selgus, et peaaegu kõikjal vormistatakse see ametlikult. Samuti aitavad võimud igal pool ettevõtlustegevuse alustamisel kaasa, näiteks korraldavad mitmesuguseid kursusi (suhtlemispsühholoogia, äriplaani koostamine, teenustest informeerimise viisid jms) ja maksavad need ka kinni. Pensionäridest ettevõtjad saavad sertifikaadid ja tegevusload. Üldjuhul on võimud aktiivsetele pensionäridele igati toeks, eraldades neile kohtumisteks vajalikud ruumid ja aidates nende teenuseid reklaamida.

Enamikus riikides, kus ma käinud olen, vabastatakse säärast ettevõtlustegevust viljelevad pensionärid maksudest kas täielikult või tehakse neile maksusoodustusi. Paljudes riikides saavad pensionärid oma tegevuse alustamiseks ka toetust.

Sooviksin väga, et ka meil Eestis areneks eakate inimeste ettevõtlus ning et see nii võimude kui ühiskonna toetust leiaks. Ent peamine on muidugi meie enda initsiatiiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles