Ajalooturismi tasub edendada

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida-Virumaa ei saa uhkustada oma uhkete vanalinnade või rohkete ajalooliste arhitektuuripärlitega. Kahjuks on eelmise sajandi sündmused uhked linnavaated Narva või Narva-Jõesuu ajaloolistes keskustes enamjaolt hävitanud ning need on asendunud paljuski ilmetute hoonetega, välja arvatud muidugi niinimetatud stalinistliku arhitektuuri näited Sillamäel, Kohtla-Järvel ja mujal.

Ent siiski on meie maakonnas säilinud ajaloolisi mõisahooneid ja -komplekse, millest osa on suudetud nii erakapitali, riigi kui ka omavalitsuse rahaga taastada, säilitada ning neisse uut elu puhuda.

Kui vaadata meie aktiivses kasutuses olevaid mõisahooneid, siis nende ampluaa on üsna lai: spaahotellidest kuni koolimajadeni. Kuid põhiline, mis neid ühendab, on ajalugu. Ja ajalooturism on asi, mida meil tasub edendada ja arendada kõige selle loodus-, puhkus- ja tööstusturismi kõrval, mis on loomulikult samuti äärmiselt olulised.

Ajalugu on meie maakond täis, käigu jutt siis sõdadest, tööstusest või kultuurist. Siiani on seda ka huvilistele siin-seal pakutud, näiteks võib tuua Narva või Sinimägede lahingute rekonstruktsiooni, Kohtla-Nõmme kaevandusmuuseumi või needsamad mõisad-kindlused-linnused. See, et viis maakonna mõisa on nüüd otsustanud oma pakkumise tugevdamiseks koostööd teha, on igati tervitatav. Tahaks loota, et see on alles algus ning ka teised ajalooga seotud turimiasutused ja -ettevõtted leiavad motivatsiooni selle algatusega liituda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles