Milleks Eestile turism?

Vambola Paavo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: arhiiv
Foto: arhiiv

Eesti reklaamib ennast turismimaana. Meie lähiriikides korraldab EAS ühe või teise piirkonna turundamiseks presentatsioone. See kõik nõuab raha, mis tuleb maksumaksja taskust. Eesmärk on õilis: meelitada siinsetesse spaadesse lätlasi, soomlasi ja rootslasi. Siiani oldi aktiivsed ka idaturul. Rubla ootamatu odavnemine eelmisel aastal tõi Tallinna, Pärnusse ja Ida-Virumaale oluliselt vähem jõukaid idanaabreid. Eriti aastavahetuse paiku. Loodetud kasum jäi hotellidel saamata.

Nüüd, kui rubla ilmutab taas tugevnemise märke, elavad hotellid ja puhkeasutused taas ootuses, et jõukad venelased meie juurde tee leiaksid. Pikisilmi ootavad neid Narva-Jõesuu ja Toila, kuhu Peterburist on mõned sõidutunnid. Kõigele võib kriipsu peale tõmmata valitsuskoalitsiooni kava tõsta majutusasutuste käibemaks peaaegu kahekordseks. See oleks löök allapoole vööd. Kohe kasvaksid teenuste hinnad. Tegelikult on need juba praegu kõrgemad kui Lätis ja Leedus. Krõbedamad isegi Hispaania ja Portugali omadest. Me pole varsti konkurentsivõimelised. Rikas venelane või skandinaavlane pöörab pilgu sinna, kus tuleb vähem raha välja käia.

Eurod hakkavad voolama Jurmalasse või Palangasse. Kui Eestis maksab öö praegu 60-70 eurot inimese kohta, siis Leedus saab samaväärse toa paarkümmend eurot odavamalt. Nädalase peatumise korral on rahaline võit märgatav. Turist loeb raha ja vaatab kiivalt hinda. Plaanitava majutusasutuste käibemaksu tõstmisega suretame omamaise turismitööstuse. Eesti turismifirmade liit on juba välja öelnud, et sellise sammuga väheneb oluliselt turistide arv. Paljud hotellid panevad uksed kinni. See tähendab tagasilööki kohalikule ettevõtlusele. Kaovad töökohad. Hotellide ja restoranide töötajad võtavad ennast arvele töötukassas, neile tuleb hakata maksma toetust. See on hoop riigikassale. Laekumata jäävad maksud. Hullumeelse plaani läbimineku korral ei saa need majutusasutused, mis jäävadki alles, tõsta allesjäänud töötajate palku.

Pealinna hotellidele ei pruugi käibemaksu tõstmine ehk nii väga tunda anda, kuna rahakaid ärituriste käib ning seminare ja konverentse peetakse ikka. Narva-Jõesuus, Toilas või Pärnus saab tagasilöök olema tuntav. Majutusnumbrid kukuvad. Nii venelastele kui soomlastele muutub Eesti üha kallimaks ning nad hakkavad oma pilkusid pöörama Jurmalasse. See kuurort asub kõigest 15 kilomeetri kaugusel peaaegu miljoni elanikuga Riiast. Seal käib vilgas elu, on meelelahutust ja poodlemist. Lisaks võistlevad Jurmala spaad armutult üksteisega, pakkudes hinnasoodustusi ja ülimalt taskukohaseid pakette.

Vigadest tuleb õppida. Kunagi tõstsid Leedu ja Läti maksuerisuste kaotamise nimel majutusteenuste käibemaksu. Selleks, et kohalik turismitööstus kokku ei kukuks, oldi hiljem sunnitud tagasi pöörduma vana juurde. Turismisektor on väga hinnatundlik. Seal valitseb karm konkurents teiste sihtkohtadega. Omamaiseid ettevõtjaid ei saa asetada nõrgemasse positsiooni teistega võrreldes. Läbimõtlematu sammuga võime lähiaastatel kaotada 10-12 protsenti turiste. See on esialgne arvestus. Euroopas on praegu kolm riiki, kus majutusteenustele ei kehti odavam käibemaks. Need on Inglismaa, Taani ja Slovakkia. Nüüd on otsustanud end sellesse ritta seada Eesti. Kõikjal mujal on maksuerisused ja nende üle ei vaielda. Uus võimukoalitsioon on kaotanud viimasegi arunatukese, valimiseelsete lubaduste katteks kraabitakse igalt poolt raha kokku. Eesmärk on õilis − jõuda viie kallima turismiriigi sekka − ja selle nimel tegutsetakse äärmise visadusega. Reformierakonnale ei loe isegi eelmise valitsuse ministri, oma erakonnakaaslase Anne Sullingu hoiatav kiri ja sotsidest ministri Urve Palo manitsused.

Taavi Rõivase juhitav valitsus on asumas turismitööstust giljotineerima. Milleks meile tüütud võõrad, mingu parem mujale.

Ida-Virumaale lisandub veel üks löök. Erafirma GoRail sulgeb maist Peterburi ja Moskva rongiliinid. Enne astusid rikkad venemaalased Jõhvis ja Narvas rongilt maha ning tunnise bussisõidu pärast olid nad hotellis. Nüüd peavad nad esmalt jõudma lennukiga Tallinna ja seal vaatama, kuidas edasi. See kõik teeb asja keerulisemaks. Turist tahab lihtsust, jõuda vähese ajakuluga sihtkohta. Me veeretame turismisektori teele kõikvõimalikke takistusi. Anname endast kõik, et Eestisse tuleks võimalikult vähe turiste. Sellest on kahju!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles