Poliitiku südametunnistuse näidik

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

See, et Ida-Virumaa populaarseim poliitik, keskerakondlane Mihhail Stalnuhhin riigi arvel kallist linnamaasturit liisib, ei olegi meie parlamendi liikmete senist praktikat arvestades sugugi üllatav. Küll aga näitab poliitiku küünilisust see, et autot ei kasuta ta ise (kuna tal puudub juhiluba), vaid sellega sõidab ringi tema abikaasa.

On ju selgemast selgem, et riigikogu liikmete kuluhüvitis on mõeldud katma kulusid, mis riigikogu liikmel tekivad seoses tema tööga. Sellegipoolest oleme me juba aastaid jälginud, kuidas üks või teine saadik kipub seda kuritarvitama.

Sama kaua on räägitud ka sellest, et riigikogu liikmete kuluhüvitised sellisel moel tuleks ära kaotada ning oleks loogiline, kui parlamendi liige tasuks isiklikud kulud oma töötasust, mis on Eesti keskmisest niigi mitu korda suurem. Töösõidud-komandeeringud ja nendega seotud arved makstaks samadel alustel nagu teistelgi töövõtjatel. Nii oleks välistatud, et saadikud saaksid endale tööülesannete täitmise tähe all kalleid ja luksuslikke autosid liisida.

Aga tegelikult on sellel kuluhüvitisel ka positiivne roll, mis võiks olla argumendiks, et see siiski alles jääks. Nimelt on valijatel selge pilt, milline isikliku kasu ahnus on ühel või teisel poliitikul riigikogusse pürgimisel. Riigikogu liikme kuluhüvitis on niisiis ka poliitiku südametunnistuse avalik näidik, millest valijad järgmisteks valimisteks kasulikku infot saavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles