Kommunaalvõlgade umbsõlmele pole ikka lahendust

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Igal aastal kütteperioodi lähenedes peame kirjutama probleemist, kuidas peamiselt Kohtla-Järve kortermajadesse ei lülitata sisse kütet, kuna majad on võlgu. Tegelikult ei ole võlgu mitte majad, vaid nendes asuvate korterite omanikud, kes jättes tasumata kommunaalvõlad, tirivad kuristiku äärele teisi kaasomanikke.

Me kõik mäletame aastatetagust ühistute võitlust selle vastu, et neid ei sunnitaks sõlmima niinimetatud kollektiivlepinguid kommunaalteenuseid osutavate firmadega. Ent toona jäi kommunaalettevõtjate tahe peale ning nende elu on nüüd lihtne: kollektiivvastutuse saanud korteriomanikud peavad ise otsima võlglasi ja leidma vahendeid nendelt võlgade kättesaamiseks. See aga käib paljudele üle jõu.

Nädalapäevad tagasi vastas justiitsminister Urmas Reinsalu parlamendis sellekohasele arupärimisele ja tunnistas, et olukord Kohtla-Järve kortermajadega, kus kinnisvara madala hinna tõttu ei saa kortereid ka võlgade katteks müüa, on ebanormaalne. See on seesama Reinsalu, kes aastaid tagasi, kui Kohtla-Järvel keset karmi talve inimesed külma jäid, tagus endale vastu rinda ja rääkis, kuidas tema partei hakkab võitlema monopolidega ja viib kodukulud alla. Nüüd ütles Reinsalu, et tegelikult on see omavalitsuse mure, kuidas inimeste eluasemeprobleeme lahendada.

Reinsalu partei on kõige rohkem rääkinud sellest, kuidas Ida-Virumaa vajab riigi tähelepanu, ning tema erakond tuli välja ka Ida-Virumaa tegevuskava ideega. Siin on koht, kus lubadused ja tegelikkus omavahel kardinaalselt lahknevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles