Tänavune aasta on spordisaavutuste poolest kasin

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure tõenäosusega valitakse laskur Anžela Voronova seitsmendat aastat järjest Ida-Virumaa parimaks naissportlaseks.
Suure tõenäosusega valitakse laskur Anžela Voronova seitsmendat aastat järjest Ida-Virumaa parimaks naissportlaseks. Foto: Matti Kämärä

Maakonna paremaid sportlasi 22. detsembril valima koguneva Ida-Virumaa spordiliidu juhatust ootab ees keerukas ülesanne, sest silmapaistvaid spordisaavutusi on tänavu olnud napilt. 

Maakonna spordiliidu peasekretär Rene Kundla tõdes, et väga silmapaistvaid õnnestumisi pole tänavu olnud, kuid igas kategoorias on siiski favoriidid olemas. Mõnevõrra keerulisem on valikut teha ilmselt võistkondade arvestuses.

Ida-Viru paremate sportlaste valimisel lähevad üldjuhul arvesse need, kes esindavad siin maakonnas registreeritud klubisid.

Kas Voronova võidab seitsmendat korda järjest?

Kõige tihedam on konkurents naiste arvestuses, kus on ka tänavu favoriidiks Narva laskur Anžela Voronova, kes on pälvinud Ida-Viru parima naissportlase tiitli viimasel kuuel aastal järjest.

Voronova kasuks räägib ka sel aastal tiitlivõistlustel võidetud medal. Ta kuulus juuli lõpus Mariboris toimunud Euroopa meistrivõistlustel Eesti püssinaiskonda, kes võitis  harjutuses 300 m 3x20 lasku eri asendist pronksmedali.

Üheks tema konkurendiks parima naissportlase tiitlile võib osutuda narvalanna Viktoria Šabara, kes kuulus samasse pronksi võitnud naiskonda. Kuid Voronova kasuks kõneleb fakt, et tema panustas võistkonna medalisse rohkem, olles individuaalses arvestuses 8., Šabara aga 14.

Voronova eeliseks on ka EMi 13. koht harjutuses 60 lasku lamades. Samuti jääb Voronoval tänavusest hooajast plusspoolele 5. koht kaitseväelaste maailmameistrivõistlustelt.

Üks võimalikest pretendentidest on nüüdseks tippspordist puhkust võtnud Narva laskesuusataja Darja Jurlova, kes sai aasta alguses Otepääl toimunud Euroopa meistrivõistlustel nii 12. kui ka 14. koha.

Tugev saavutus on ette näidata ka Kiviõli suusaklubi esindaval Tatjana Mannimal, kes võitis rahvusvahelise pikamaasuusatamise sarja FIS Marathon Cup nii üldarvestuses kui oli kiireim naine ka mitmel etapil, sealhulgas Tartu maratonil.

Esikolmikusse võib jõuda ka Jõhvi kergejõustikuklubi Visa esindav teivashüppaja Reena Koll, kes sai Euroopa juunioride meistrivõistlustel 7. koha.

Rene Kundla sõnul on favoriitide saavutusi väga keeruline pingeritta panna, sest need alad on väga erisuguse populaarsuse, konkurentsi ja tuntusega. "Eks mõningane subjektiivne tegur on otsustamise juures paratamatult olemas. Tuleb näiteks arvesse võtta, et laskesuusatamise EM on küll vormiliselt populaarse ala tiitlivõistlus, kuid sel ei osale väga paljud tipud, kes peavad seda maailmakarika etappide kõrval teisejärguliseks võistluseks," tõi ta näite.

Latini võit peaks olema selge

Meeste arvestuses on favoriitide ring märksa kasinam. Selge soosik on Narva triatleet Aleksandr Latin, kes pälvis Bakuus toimunud Euroopa mängudel 4. koha ja jõudis mitmel korral teise kümnesse tugeva konkurentsiga maailmakarika etappidel. Latin on Voronova kõrval üks väheseid Ida-Viru sportlasi, kel on reaalne võimalus jõuda järgmisel aastal Rio de Janeiro olümpiamängudele.

Peale Latini võib punkte saada ka mitmel varasemal aastal maakonna parimaks meessportlaseks valitud vabamaadleja Aleksei Baskakov, kes naasis tippsporti pärast aastapikkust vigastuspausi ja pälvis Euroopa mängudel 8. koha.

Rohkem Ida-Viru meessportlasi, kes võiks tänavuste saavutustega pretendeerida maakonna parima tiitlile, Kundla nimetada ei oska.

Võistkondadel kehv aasta

Kui võistkondadest oli eelmisel aastal kindel soosik Eesti meistrivõistlustel hõbemedali võitnud Sillamäe Kalevi jalgpallimeeskond, siis tänavune hooaeg läks tunduvalt kehvemalt ja tuli leppida viienda kohaga. Ainsateks eredateks sähvatusteks jäid kaks sitket mängu eurosarjas kuulsa Horvaatia klubi Spliti Hajduki vastu, kellele lõpuks siiski alla jäädi.

Kalevi võib maakonna parima võistkonna troonilt tõugata nende kodulinna teine vutimeeskond Dina, kes pälvis Eesti saalijalgpallimeistrivõistlustel hõbemedalid.

Mullu kolmandale kohale hääletatud Narva Paemurru spordikooli hokivõistkonnal on ka tänavusest aastast Eesti meistrivõistlustelt võidetud pronksmedalid. Saavutuse väärtust kahandab vaid asjaolu, et turniiril osales ainult neli võistkonda.

Ida-Virumaa spordiliidu esimees Arno Rossman tõdes juba 2014. aasta paremate sportlaste valimise järel, et aasta polnud saavutusspordi jaoks kõige säravam. "Voronova medalid ja Sillamäe Kalevi teine koht Eesti meistriliigas on kahtlemata väga suured õnnestumised, ent muud arvestades on olnud märksa paremaid aastaid," tõdes ta.

Tänavu on tuhmimaks jäänud ka mulluste paremate saavutused. Mitmed senised paremad on spordist loobunud või võtnud vaheaja. Uusi tulijaid pole juurde tulnud. Kui varasematel aastatel on Ida-Viru paremikku kuulunud ka sõudjad ja ujujad, siis nüüdseks pole nendel aladel Ida-Virumaal tugevaid tegijaid, kes täiskasvanute seas Eesti paremikku kuuluksid, enam jäänud. Ka spordialade kuningannaks olevas kergejõustikus on Ida-Virumaalt Eesti tasemel tipus vaid Reena Koll, kui mitte arvestada ka Sillamäe käijad, kuid sel alal võistlevad peale nende endi Eestis veel vaid üksikud ja tulemused jäävad suurvõistlustele pääsemise normidest väga kaugele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles