Voronoval on olümpiale pääsuks jäänud viimased õlekõrred

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anžela Voronova võttis teisipäeval Ida-Virumaa spordiliidu esimehelt Arno Rossmanilt juba viiendat aastat järjest vastu maakonna parima naissportlase auhinna.
Anžela Voronova võttis teisipäeval Ida-Virumaa spordiliidu esimehelt Arno Rossmanilt juba viiendat aastat järjest vastu maakonna parima naissportlase auhinna. Foto: Matti Kämärä

Laskja Anžela Voronova võttis teisipäeval Kohtla-Järve kultuurikeskuses vastu õnnitlusi viiendat korda järjest maakonna parimaks naissportlaseks valimise puhul, kuid täit rahulolu eelmisest hooajast ei lase tal tunda teadmine,  et pilet Rio de Janeiro olümpiamängudele on senini lunastamata.

"Ei olnud just edukas hooaeg," tõdes Voronova hoolimata sellest, et võitis mullu Eesti naiskonna koosseisus Euroopa meistrivõistlustel pronksmedali. "Olümpiapiletit ju saada ei õnnestunud."

Tihe konkurents

Voronova pidas silmas, et tema lemmikalal − väikesekaliibrilisest püssist laskmises − jäi tal mullu Euroopa meistrivõistlustel tulemus oodatust nigelamaks. "Võistluste reeglid on muutunud ja ma pole nendega kõige paremini veel kohanenud. Puudu pole jäänud justkui palju − kolm punkti −, aga need kolm punkti on minule olnud nagu mingi kuristik," tunnistas ta.

Viimased kolm olümpiakohta jagatakse veebruaris Ungaris toimuvatel meistrivõistlustel. Seal võisteldakse õhkrelvadest laskmises, mis pole senini olnud Voronova kõige tugevam laskmisliik. Samas kui seal õnnestub olümpiapilet teenida, siis on tal Rios võimalik kaasa teha ka tema lemmikalal väikesekaliibrilisest püssist laskmises.

"Ega nüüd midagi muud üle ei jää, kui tuleb Ungaris väga hästi lasta. Olümpia on minu suur eesmärk ja selle nimel ma siiani spordiga ka tegelen," sõnas Voronova.

Laskmises on olümpiapiletite jagamise süsteem küllaltki keeruline. Eelseisval EMil jagatakse Euroopa naislaskurite vahel kolm viimast pääset. Nende saamiseks on tähtis edestada neid, kel olümpiakoht juba tagatud. Kuid neid viimaseid "õlekõrsi" ihkavad välja tõmmata vähemalt paarkümmend taseme poolest küllaltki võrdset sportlast.

Voronova sõnul on ta eelseisvat EMi silmas pidades keskendunud treeningutel õhkrelvast laskmise harjutamisele. Et seda harjutust lastakse 10 meetri pealt suletud ruumis, on ta saanud treenida Narva lasketiirus. Et vorm liigub tõusuteel, annab märku läinud nädalavahetusel Vilniuses võidetud kolmas koht. "Seal oli päris palju tugevaid konkurente. Tundsin end suhteliselt kindlalt," rääkis Voronova.

Igas trennis sada lasku

Ta räägib, et treenib praegu tavaliselt kaks korda päevas ja teeb mõlemas trennis 70-100 lasku. Kuid puhta laskmise kõrval on tähtis hoida end ka füüsiliselt heas vormis. "Vanuse lisandudes kipuvad tekkima seljaga probleemid. Tuleb teha eriharjutusi, tegelda koordinatsiooniga.  Ujumine ja jooga tulevad samuti kasuks," rääkis ta oma ettevalmistusest.

Ta lisas, et tipptasemel, kus mängus on punktikümnendikud, loevad ka kõik pisinüansid. "Tehnika peab täiuslik olema, samamoodi ka relv ja talle ideaalselt sobivad kuulid," sõnas ta, märkides, et samas on võistlusel hea tulemus tihtipeale oma peas kinni. "Suurematel koondistel on kaasas psühholoogid, massöörid ja muud abilised. Meie peame ise kõigega hakkama saama. Aga eks aastatega kogunenud kogemustest ole samuti abi."

Eesti laskurliidu sekretär-asjaajaja ja endine tipplaskja Liivi Erm rääkis, et kui Voronoval ega ka ühelgi teisel Eesti laskjal ei õnnestu EMil olümpiapääset teenida, võib Eesti saada siiski ühe olümpiakoha rahvusvahelise laskmise liidu niinimetatud wild card'i ehk erikutsega, mis on mõeldud ala populariseerimise huvides nendele riikidele, kel pole ükski laskur sportlike tulemuste poolest olümpiale kvalifitseerunud.  Sellele pretendeerivad  Eestis eri laskmisliikidest viis-kuus sportlast. Kellele neist hakkab Eesti laskurliit vajaduse korral erikutset taotlema, otsustakse aprillis Rios toimuva maailma karika etapi tulemuste põhjal.Anžela Voronova osales 2012. aasta olümpiamängudel Londonis ja sai seal  naiste õhupüssi 10 meetri laskmises 42. koha.

Ida-Virumaa 2015. aasta paremad sportlased

Mehed

1. Aleksandr Latin (triatlon)

2. Aleksei Baskakov (vabamaadlus)

3. Veiko Tihvan (jahilaskmine)

Naised

1. Anžela Voronova (laskmine)

2. Tatjana Mannima (suusatamine)

3. Valeria Morozenko (laskmine)

Võistkonnad

1. Sillamäe Kalev (jalgpall)

2. Narva PSK (jäähoki)

3. Sillamäe Dina (saalijalgpall)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles