Uue kohtuinstantsi loomine

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakond esitas eile parlamendis juba teist korda seaduseelnõu, mis näeb ette korteriühistutes tekkivate probleemide kohtuvälise lahendamise. Eelnõu esitajad väidavad, et sellise komisjoni olemasolu aitab ühistutel vältida kauakestvat ja kulukat kohtuskäimist, tuues näiteks teisi analoogsel põhimõttel tegutsevaid komisjone, nagu töövaidluskomisjon ja tarbijavaidluste komisjon.

Ühistute kavandatavat probleemkomisjoni siiski nendega võrrelda ei saa, sest eelnõu autorite idee kohaselt komisjoni jõustunud otsuse järel enam traditsioonilisse kohtusse pöörduda ei saaks. See tähendab, et sisuliselt tahetakse luua ühistute küsimustega tegelevat arbitraaži, mis hakkaks tegutsema neljas regionaalkeskuses, sealhulgas Jõhvis.

Valitsus ei toeta seda eelnõu ja üheks põhjuseks on toodud, et puudub analüüs, kui palju sellise uue kohtuinstantsi loomine maksma läheb. Suurem põhjus on aga ilmselt selles, et eelnõu esitajaks on opositsioonierakond ja Eesti poliitiline kultuur näeb ette, et parlamendis opositsiooni seaduseelnõusid valitsuserakonnad üldjuhul ei toeta.

Läinud talv Kohtla-Järvel näitas, et seal on ühistuid, mis oma jõududega toime ei tule, mistõttu oma kohustusi mittetäitvate  kinnistuomanike tõttu kannatavad need, kes on teenuste eest korralikult maksnud. Et olukord ei ole normaalne, tõdes ka õiguskantsler, kelle initsiatiivil võeti kokku töögrupp, kes peaks tegema oma ettepanekud, kuidas tagada inimeste õigused olukorras, kus seadused ei tööta. Loodetavasti tõuseb sellest algatusest ühistutele kasu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles