Lüganuse poliittorm

MARJA-LIISA VEISER
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marja-Liisa Veiser.
PEETER LILLEVÄLI
Marja-Liisa Veiser. PEETER LILLEVÄLI Foto: Peeter Lilleväli

2. mail toimus Lüganuse vallavolikogus võimupööre − umbusaldust avaldati vallavanem Andrea Eichele ja volikogu esimehele Enno Vinnile.

Põhjusi, mis andsid alust vallajuhtide vastu usalduse kaotusele, oli mitmeid. Avalduses keskenduti kahele argumendile: vallavanem Andrea Eiche poolne informatsiooni varjamine vallavara otsustuskorras võõrandmise küsimuses ning pretsedendina valla 2018. aasta eelarve vastuvõtmine esimesel lugemisel ilma muudatusettepanekute menetlemiseta.

Opositsiooni jäänud endiste vallajuhtide 2. mail toimunud istungile järgnenud tegevus ei tulnud üllatusena. Omades pikaajalist pädevust keskkonna ja kaevanduste temaatikas, loobus eelmine volikogu esimees Enno Vinni keskkonnakomisjoni vedamast. Ta ütles, et seostab endale keskkonnakomisjoni esimehe koha volikogu esimehe omaga. See tähendab, et kui ta ei saa olla tasustatud volikogu esimehe kohal, siis ei ole ta ka nõus tegema tööd keskkonnakomisjoni esimehena.

Praegu võideldakse vahendeid valimata võimupositsioon taastamise nimel. Viimaste päevade ajaleheartiklitest avanevad puhas enesekeskne poliitika, mustamine ja puru silma ajamine. 16. mai Põhjarannikus oli artikkel Lüganuse valla elanike pöördumisest ja allkirjade kogumisest endiste vallajuhtide toetuseks. Allkirjade kogujad on suuresti volikogu opositsiooni kuuluvad volinikud ise. Pöördumise sisu kattub osa volikogu liikmete varem istungil väljaöelduga. Tegemist on hästi läbimõeldud tavapärase poliitilise aktsiooniga. Püütakse meeleheitlikult leida mooduseid, kuidas uusi vallajuhte poriga üle valada.

Uuele volikogu esimehele heidetakse ette, et ta ei ole maikuus kutsunud kokku uut volikogu istungit. Üldjuhul koguneb volikogu istungiks ühel korral kuus. Nüüd nõutakse, et miks ei toimu samal kuul veel üht volikogu istungit. Istungi kokkukutsumise ettepaneku sisust nähtub selgelt, et vajadus selleks tuleneb just eelmiste võimulolijate endi möödapanekutest: kiirustades läbitöötamata eelarve vastuvõtmisest ning volikogu kinnitatud struktuuri muutmisest.

Maikuus teise istungi mittetoimumine ei takista kuidagi ei viidatud hajaasustusprogrammi taotluste vastuvõtmist ega lahenda ka päevapealt struktuuri ega puuduvate ametnike küsimust. Tegemist on ilmselgelt volikogu kokkukutsumise ettepanekuga hoopis teisel eesmärgil − esitada väidetavalt vallaelanike 200 allkirjaga pöördumine ning asuda praegust võimu omakorda umbusaldusavaldustega ümber pöörama.

Hiljuti kajastas Põhjarannik Inna Kalamäe ja Anatoli Zõbini kohta Lüganuse valla valimiskomisjoni tehtud otsuseid. Mõlema volikogu liikmega oli vald toonase vallavanema Andrea Eiche isikus sõlminud käsunduslepingud, kuid et säilitada vajalik hääl, jäeti Inna Kalamäe volikokku, Anatoli Zõbinile aga määrati asendusliige.

Umbusaldatud vallavanem Andrea Eiche on sekkunud valimiskomisjoni kui sõltumatu komisjoni töösse, tellides valla raha eest juriidilise memorandumi, millega püüti tagada Inna Kalamäe volikokku jäämine.

Valla maksumaksjatele läks "hääle päästmine" maksma ligi 1700 eurot. Mõisa köis, las lohiseb?

Anatoli Zõbini volikogust välja kangutamise puhul hämmastab, et volikogu liige, kes ise on koolijuht (ning ka volikogu haridus- ja noorsootöökomisjoni liige, rahandus- ja arengukomisjoni esimees), siunab praegu teist volikogu liiget, nimetatud juhul Zõbinit, kes hooldab käsunduslepingu alusel Kiviõli linna staadionit ning kuulub samal ajal kultuuri- ja spordikomisjoni.

Tegelikult on "suure poliitika" kõrval valla senist spaas käimiste põhist juhtimisstiili vaadates näha mitmeid olulisi ja muret tekitavaid probleeme. Päevakorral on kavandatava Uus-Kiviõli karjääri ja Murru paekarjääri rajamisega seotud probleemid. Hange Murru paekarjääri lisauuringu teenuse saamiseks on riigihangete vaidluskomisjoni poolt peatatud, kuivõrd hanke koostamisel on tehtud suuri vigu.

Tänini on lahendamata niitmise küsimus Sondas, kuigi niitmishooaeg on alanud. Augustis on lõppemas prügiveohange endises Lüganuse osas, uut hanget pole välja kuulutatud. Lahenduseta on Järve Biopuhastuse poolt vallale juba käesoleva aasta jaanuaris edastatud olulised küsimused, aga ka Kiviõli tervisekeskusega seotud teemad.

300 Kiviõli elaniku allkirjaga pöördumisele seoses tänavate lumest puhastamisega ei järgnenud vallajuhtide poolt mingit reaktsiooni. Kontroll lepingute täitmise üle on pehmelt öeldes puudulik. Samuti on jäetud tähelepanuta Püssi Roodu aiandusühistu mure liigvee osas ning joogiveega varustamise küsimus.

Koostamata on 2018. aasta teehoiukava ühendvallas ning lahendamata veel mitmed olulised küsimused. Volikogul ei ole seniajani isegi töökorda ning suur korralagedus valitseb vallavalitsuse sisemises asjaajamises. Kõiki murekohti ei jõua üles lugedagi.

Omades ühendvalla juhtimise kogemust endises Lüganuse vallas (Lüganuse, Maidla, Püssi), nägin praegust keerulist olukorda ette. Viimaste kohalike valimiste järel lubasid kohalikud poliitikud unustada kõik olnu ning alustada "uuelt puhtalt lehelt" ühist edasiminekut. Ometi jäeti koostöölubadustele vaatamata endise Lüganuse vallajuhtide valimisliit ja Keskerakond opositsiooni. Koostööd ei soovitud ei pärast valimisi ega ka nüüd. Praeguste juhtide vastu on alustatud armutut sõda, kus heidetakse ette haldusreformi tegemise ajal rahva tahte eest seismist.

Poliitiline kemplemine ei aita kaasa uue ühinenud omavalitsuse käivitamisele ja kogukondade ühendamisele, vaid takistab valla jätkusuutlikku arengut. Loodame, et võimuvõitlus vaibub ja edasi minnakse ühiste eesmärkidega, pidades silmas vallaelanike heaolu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles