JUHTKIRI: Igaüks oma mätta otsas

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Eilne Ida-Virumaa omavalitsuste otsus tasuta ühistranspordi sisseviimiseks maakonnas oli ülinapi eduga selle pooldajate osas. Enne seda tundus, et meeleolud kipuvad pigem vastupidised olema. Sest rääkis ju näiteks Alutaguse vallavanem Tauno Võhmar enne hääletustki, et tema sellist tasuta transpordisüsteemi ei poolda. Ent ometi hääletas selle poolt. Argumenti, et see vähendab koormust valla rahakotile, võib mõista.

Nagu ka Kohtla-Järve linnapea Ljudmila Jantšenko vastuseisu tasuta transpordile, mis omakorda võib linna rahakotist lisakulutusi nõuda, kui praeguse linnaliinide vedaja piletitulu tasuta ühistranspordi tõttu kokku hakkab kuivama.

Ida-Viru omavalitsusjuhtidest Keskerakonna ministritele kõige lähemal seisev Veikko Luhalaid tegi oma veenmistööd hästi. Ta väitis, et omavalitsustele antakse puhast raha juurde ning kui eksperiment ei õnnestu, on riik süüdi ja omavalitsused saavad käed puhtaks pesta. Siin võib muidugi vaielda: kui kohalik ühistransport omadega uppi lendab, on see vägagi omavalitsuste asi.

Toila vallavanem Eve East kardab peale transporditeenuse kvaliteedi halvenemise ka valla turvalisuse pärast. Kui sõit on kõigile tasuta, võivad liikvele minna näiteks linnades elavad uimastisõltlastest vargad ja muud pahategijad, kelle jahimaade hulka maapiirkonnad seni tasulise transpordi pärast mahtunud pole.

Eilne otsus sündiski nii, et enamus hääletas konkreetselt enda omavalitsuse kitsastest huvidest lähtudes, mitte maakonna terviklikku transpordisüsteemi silmas pidades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles