Kiri Gabrovosse tõi Bulgaaria naljapildid Narva näitusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Kui muidu tehakse ikka uut ja vana, siis meie tegime "Vana ja uue"," muigab Andrus Tamm, kes korraldas Narvas esimese karikatuuride konkursi-näituse.
"Kui muidu tehakse ikka uut ja vana, siis meie tegime "Vana ja uue"," muigab Andrus Tamm, kes korraldas Narvas esimese karikatuuride konkursi-näituse. Foto: Matti Kämärä

[nggallery id=5]

Narvas pilapildinäituse korraldanud Andrus Tamm pole kade poiss, pakkudes lahkelt oma mütsi kõhutäiteks neile, keda väljapanek tõsiseks jätab.

Enne näituse avamist on selle mütsi söömisega tegelikult paras segadus, sest pressiteate kinnitusel on Tamm lubanud ise oma peakatte pintslisse pista, kui üles pandud karikatuurid kedagi naerma ei aja.

Kes siis ikkagi sööma hakkab? Ja kelle mütsi süüakse? Või on naljapildid sedavõrd naljakad, et kõigi kaabud varnas jäävad puutumata?

Pikker puhaku rahus

Kui esimesed külastajad on näituselt lahkunud, võib Tamme rahulolevast ilmest järeldada, et mütsisöömiseks ei lähegi. "Tegelikult oli mõeldud ikka nii, et see inimene, kes jääb näitusel tõsiseks, võib minu mütsi ära süüa," muigab näitusekorraldaja, märkides, et pressiteates oli apsakas.

Reedel Narva muuseumi kunstigaleriis avatud pilapildinäitus "Vana ja uus" teeb kummarduse kaduviku teed läinud huumoriajakirjale Pikker ning ütleb tere tulemast trükisoojale väljaandele Pilkaja. "Kui muidu tehakse ikka uut ja vana, siis meie tegime "Vana ja uue"," nendib Tamm, kelle sõnul tulenebki näituse temaatika uue huumoriajakirja ilmuma hakkamisest. "Tere tulemast Pilkajale! Pikker aga puhaku rahus - sellest ajakirjast on jäänud tore mälestus," tõdeb ta.

Vahetult enne naljapäeva müügile tulnud Pilkaja peatoimetaja Erki Evestus kuulus koos Tamme ja Margo Vainoga Narva näituse žüriisse, kes valis välja preemia väärilised tööd. Need trükitakse ära Pilkaja maikuu numbris.

Näitusele laekus üle saja karikatuuri. Neid laekus ka Bulgaariast, Ukrainast, Soomest ja Venemaalt. Kuidas žürii saagiga rahule jäi? "Ei saa kurta," ütleb värske peatoimetaja, nentides, et talle enim meeldinud karikatuurid ei vastanud paraku teemale.

Esimese preemia pälvis Urmas Nemvalts tööga, kus Don Quijote võitleb tuulegeneraatoritega. "Nemvalts igal juhul - selles osas oli žürii üksmeelne," nentis Evestus. "Küll aga vaidlesime selle üle, kumb tema kahest karikatuurist on parim."

Nemvalts pälvis 300 eurot, kolmanda preemia omanikud Tarmo Vaarmets ja Hristo Velchev Bulgaariast kumbki 100 eurot.

Teise koha välja andmata jätnud žürii märkis aga ära kaks karikatuuri, mis said 50 euro suuruse eripreemia. See läks Priit Koppelile ja Andrus Peeglile.

Kiri gabrovlastele

Tamm, kes kollektsioneerib karikatuure ja huumoriväljaandeid, esitles 2008. aastal oma kogu Tallinnas ja mullu Narvas. Kuidas õnnestus tal Narvas esimest korda konkurssi-näitust korraldades see kohe rahvusvaheliseks muuta? "Isiklikud kontaktid eelkõige," märgib Tamm. Samas Bulgaariast polnud tal neid võtta, kuid ometigi osales sealt konkursil kolm karikaturisti, üks neist koguni 36 tööga.

"Bulgaariaga oli nii, et ma saatsin Gabrovosse kirja - neil on seal selline maja nagu huumorimaja," kirjeldab näitusekorraldaja suhete ülessoojendamist gabrovlastega, kelle nalju mäletab eestlane juba Pikri ajast. "Seal reageeriti ettepanekule näitusel osaleda üsna kiiresti."

Huumorinurgake Narva muuseumi kunstigaleriis jääb avatuks 15. maini. Lisaks karikatuuridele saab seal näha ka 1920.-1930. aastatel Eestis ilmunud naljapäeva postkaarte ja Eesti karikaturistidest vanameistrite töid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles