Heiti Hääl: "Tutvusime õlitootmisega kolm aastat"

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiti Hääl.
Heiti Hääl. Foto: SCANPIX

Kiviõli Keemiatööstusest 50protsendilist osalust omandav suurettevõtja Heiti Hääl lubab säilitada ettevõttes olemasolevad töökohad ja suurendada investeeringuid.

Ütlesite Äripäevale antud intervjuus pärast teadet poole Kiviõli Keemiatööstuse omandamise kohta, et hiljem paistab, kas selle tehingu puhul tuleb teid õnnitleda või pigem teile kaasa tunda. Millised on selle investeeringu põhilised võimalused ja ohud? Kuivõrd tõsiseks ohuteguriks peate Nikolai Reismani ja tema kaaslaste vastutöötamist Kiviõli Keemiatööstuse  ligipääsule põlevkivivarudele?

Väliste "ohtude" poolest seaks esmatähtsaks nafta maailmaturuhinna liikumise tulevikus. Sellele järgnevad seadusandlikud muudatused: keskkonnakaitsenõuded, süsinikdioksiidi heitmete teema, maksud nii Eestis kui Euroopa Liidus tervikuna.

Loomulikult on tähtis ka ettevõtte kindlustatus toormega. Tarvis on eelkõige mõista, et põlevkivi kui maavara kuulub riigile, aga  mitte konkreetsele maaomanikule.

Kui pidasite ostuläbirääkimisi kolm aastat, siis mis oli peale hinna peamiseks vaidlusteemaks? Seda perioodi ei saa nimetada läbirääkimiste pidamiseks, vaid pigem tööstusharuga lähemaks tutvumiseks. Protsess oli sujuv ning liiga palju sisulisi vaidlusi ei toimunud. Millised muudatused teie tulekuga omanike ringi Kiviõli Keemiatööstuses ees ootavad nii tööhõive, keskkonna kui investeeringute osas? Töökohtade osas ei muutu midagi - keegi peab ju töö ära tegema. Keskkonnakaitselisi reegleid üritame järgida. Investeeringud suurenevad. Kiviõli Keemiatööstuse suuremad vennad Ida-Virumaal (Eesti Energia, VKG ) on alustanud "võidurelvastumist" põlevkiviõlist autokütuse tootmiseks. Kas kavatsete Kiviõli Keemiatööstust arendada samas suunas? Olen veendunud, et see on õige suund, kuid kolmanda järeltöötluse tehase rajamine Eestisse oleks minu arust liig. Juba kaks tundub kõrvaltvaatajana ebaefektiivselt palju. Millisteks te hindate põlevkivist toodetud diislikütuse müümise väljavaateid kütusetanklates?

Kui kütus vastab Eesti kehtivatele kvaliteedinõuetele, ei näe selle müügile mingit takistust. Turg ja tarbijad panevad hinna ning kvaliteedi suhte paika, meie asi on toota.

Kui Kiviõli Keemiatööstus pöörab juba praegu piltlikult öeldes põlevkivi kullaks (vaadates firma tänavusi majandusnäitajaid), siis milline võiks olla ja peaks olema selle ettevõtte panus ning mõju kohaliku elu arendamisel, et Ida-Virumaa poleks Eesti üks vaesemaid piirkondi, nagu see praegu paraku on? Iga ettevõte võiks lisaks töökohtadele midagi ühiskonnale anda. Alexela ettevõtted on Eesti ühed suuremad metseenid nii spordis kui ka muudes valdkondades. Konkreetsed otsused on ettevõtte tulevase nõukogu pädevuses, kuid neid langetatakse pärast seda, kui kohalikest vajadustest on loodud selge ülevaade. Raha valimatu loopimine ei ole jätkusuutlik tegevus. Millised on ettevõtja Heiti Hääle muud tegemised Ida-Virumaal?

Hetkel on ASile Alexela Logistics kuuluv Alexela Sillamäe ainsaks Heiti Häälega seotud ärihuviks Ida-Virumaal. Jõhvi kaubakeskuse omanike ringist väljusime juba aastate eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles