Kuritegevus ja numbrid

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kus on Eesti kõige kriminogeensem piirkond? Loomulikult teab iga lapski Eestis, et selleks on Ida-Virumaa. Aga võta näpust! Statistikanumbrid räägivad midagi muud. Hoopiski Harjumaa (Tallinn eelkõige) on see, kes võib "uhkustada" esikohaga ka siin. Nimelt registreeriti seal mullu iga 10 000 elaniku kohta 365 kuritegu teisel kohal oleva Ida-Virumaa 340 vastu. Lääne-Viru jääb 280 kuriteoga kolmandana juba kaugemale maha.

Võidakse öelda, et mis siin arvata, küllap paljud inimesed on käega löönud ega pöördu kuriteo ohvriks langedes enam politseisse. Politsei väidab, et nii see pole: eelmisel aastal tehtud uuring selgitas, et tervelt 91 protsenti idavirulastest kuriteoohvritest teavitab sellest politseid. Pigem on tõenäoline, et kuriteost mitteteavitamine on levinum Harjumaal ja eelkõige Tallinnas, kus paljud pealinna uudistama tulnud turistid jätavad näiteks pisivargustest teavitamata, et säästa reisiaega ning vältida politseiformaalsusi, seda enam, et lootus varastatu tagasi saada on nullilähedane.

Võrreldes veel kahe piirkonna kuritegevust, tuleb tõdeda, et eelkõige on see Ida-Virus paljuski kõrge tänu sotsiaalsetele probleemidele, vaesusele, mis paneb varastama, aga ka varastatut selle odava hinna tõttu ostma. Tallinnas on kõrge kuritegevuse põhjus aga eelkõige jõukus, mis kuritegevust ligi tõmbab. Seetõttu ei saa meie maakonnas kuritegevust maha suruda pelgalt politseilike meetmetega, vaid seda peab toetama ka ülejäänud majanduslik ja sotsiaalne keskkond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles