Politseinike põud

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

On kurioosne, et Ida-Virumaal, kus on ülekaalukalt riigi kõige suurem tööpuudus, on politsei juba pikemat aeg hädas sobivate inimeste leidmisega, kes sooviksid seda tööd teha.

Ei ole sugugi põhjust arvata, et politseiniku töö lihtne oleks - pingeline vahetustega töö, millega käib pidevalt kaasas kõrgendatud risk elule ja tervisele. Ometigi ei ole tegu ka maailmas sugugi haruldase ametiga, mille oskuste omandamine nõuaks erilisi võimeid ja väga pikka õppimist. Palk küll rikkaks ei tee, ent on siiski piirkonna keskmisest kõrgem. Karjääriredel samuti ees ootamas.

Tähelepanuväärne on seegi, et kui Ida prefektuuris on hetkel puudu koguni 35 politseiametnikku, siis tööpakkumisi teistesse Eesti piirkondadesse politsei- ja piirivalveameti kodulehelt praegu ei leia. See näitab, et politseitöö on Eestis tervikuna au sees, aga siinsed "mehitamise" probleemid tulenevad piirkondlikest eripäradest.

Ida-Virumaal töötamiseks peab politseinik heal tasemel valdama nii eesti kui vene keelt. Juba see asjaolu sõelub konkurentsist välja paljud kohalikud noormehed, kes muude eelduste poolest sobiksid sellele tööle. Samas, mujalt Eestist pärit inimestele saavad takistuseks nõrk vene keele oskus ning suutmatus kohaneda siinse elu- ja kultuurikeskkonnaga, mis on mõnevõrra teistsugune kui nende oma kodukohas.

Häid ja lihtsaid lahendusi ei ole. Kuid eeldatavasti oleks abi sellest, kui politseiniku ametit oleks võimalik õppida kohapeal. Vähemasti on analoogsed positiivsed näited olemas - Narva kolledž on aidanud leevendada eesti keele õpetajate ja Virumaa kolledž inseneride põuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles