Mitte ainult miinused

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhiliselt on meil harjutud sellest, et Eesti inimesed lahkuvad tööle välismaale, rääkima negatiivses võtmes. Justkui oleks tegemist Eesti riigile kaduma läinud inimestega. Ühelt poolt muidugi on esmapilgul halb teada, et lahkutakse parema elu otsinguil ning lahkujateks on reeglina ärksamad ja hakkajamad, kel on julgust elus suuri muudatusi teha. Kuid selles pole midagi imelikku. Tööjõu liikumine on Euroopas ja kogu vabas maailmas olnud aastaid täiesti tavaline asi.

Tänases Põhjarannikus kirjeldatud sündmus, kus Rootsi tööandjad otsivad kampaania korras endale siit veokijuhte, pole aga ammugi midagi uut - selliseid värbamisi on olnud enne ja tuleb ilmselt ka edaspidi. Kindlasti ei sobi kõigile huvitatuile töö võõral maal ja võõras elukeskkonnas. Kuid on neidki, keda see ei häiri ning kes on parema teenistuse nimel valmis ohverdama olmemugavused ja harjumuspärase suhtluskeskkonna.

Ent siingi võib leida positiivset. Kaugeltki kõik ei koli sellepärast veel alatiseks välismaale, vaid toovad suurema osa teenistusest koju. See raha aga kulub marjaks ära kohaliku majanduse edendamiseks.

Lisaks on sellised värbamiskampaaniad kindlasti surveks siinsetele tööandjatele, et panna nad mõtlema: kui tahate säilitada häid autojuhte, ehitajaid, bussijuhte, keevitajaid jne, peate neile maksma ka tasu, mis ei oleks nii drastiliselt erinev sellest, mida makstakse põhjanaabrite juures.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles