Eakad tõusevad hinda

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui veel lähiminevikus võis tunduda, et eakad inimesed on ühiskonnas tõrjutud ja kõik väravad on valla vaid noortele, siis nüüd on hoiakud muutumas.

Kui varem oli tööta jäänud pensionieelikul küllaltki lootusetu ametisse saada, siis nüüdseks kinnitatakse ka töötukassas, et selline arusaam on muutumas müüdiks. Üsna paljud ettevõtted on avastanud, et 50-60ndates eluaastates inimesed võivad olla paremad ja kohusetundlikumad töötegijad kui need, kes äsja koolipingist tulnud. Kui elukogemusele lisandub ka õppimisvõime ja tervist jätkub, on hakkajamad pensionärid töötuturul eriti nõutud.

Kui pikka aega levis stereotüüp, et pensionäridele pole müügitegevuses mõtet eriti tähelepanu osutada, kuna nad on nagunii rahast lagedad, siis mida aega edasi, seda rohkem hakkab silma just neile suunatud reklaamikampaaniaid. Seejuures pole tegu sugugi ainult rohtude või säästukaupade müügiga. Paljud kaupmehed ja teenuseosutajad on täheldanud, et kuigi siinsed pensionid pole kaugeltki võrreldavad lääneriikides makstavaga, on siinsetel eakatel siiski stabiilne sissetulek. Nad on pika elu jooksul üle elanud igasuguseid aegu ja oskavad ikka niimoodi oma majapidamise eelarvet teha, et midagi ka kõrvalepanemiseks jääb.

Kõige selle juures on oluline, et eakate osakaal rahvastikus kasvab pidevalt, sest eluiga tõuseb ja sündimus on madal. Seepärast pole ka midagi imestada, et näiteks hooldekodude äril on tulevikus näha kindlat kasvuruumi ja eeldada võib küllaltki tõsist turuvõitlust selle nimel, kuidas vanureid enda juurde meelitada.

Eakad inimesed tõusevad hinda mitmel rindel ja selle üle on vaid hea meel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles