Riiki peab olema kogu riigis

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui valitsus otsustas kevadel tuua justiitsministeeriumi 30 töötajaga vanglate osakonna Jõhvi, siis tundus see meile veidike narrimisena, kuna eelnevalt oli pikalt räägitud vajadusest kolida sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale ning selle idee trampisid oponendid maha.

Arvame nüüdki, et osakond, mis töötajate poolest annab välja ühe väikeettevõtte mõõdu, pole regionaalpoliitika maastikul mingi tegija. Ent ehk saab sellest alguse tõepoolest valitsuse heaks kiidetud Ida-Virumaa programmi käimalükkamine, mis siiani on olnud suuresti vaid deklaratiivne paber.

Muidugi, selleks et midagi muuta, peab riik Ida-Virumaal end rohkem kasvatama. Mõned inimesed küsivad, et milles probleem, et riigiasutusi peaks rohkem ääremaadele viima. Probleem on selles, et Tallinn, kus asub enamik riigiasutusi, tõmbab inimesi piirkondadest ära ning on tekkinud olukord, kus riigiredelil on edukat karjääri võimalik teha peamiselt seal. Ja kuigi öeldakse, et Eesti on piisavalt väike, et inimesed saaksid pealinnas tööl käia, pole see nii. Pereelu huvides kolitakse lõpuks ikkagi siit ära.

Mida rohkem kõrgemaid riigiasutusi Ida-Virumaale tuleb, seda enam on võimalik tõmmata siia inimesi juurde. Maakonnale, kus viimase 20 aastaga on elanikkond hirmuäratava kiirusega vähenenud, oleks see oluline arengutõuge. Sellepärast tasub meil pikisilmi oodata ja pöialt hoida mitte ainult sisekaitseakadeemia, aga miks ka mitte näiteks kultuuri- või keskkonnaministeeriumi kolimisele siia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles