Üle pika aja esimene

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimaseks ja seni ainsaks omavalitsuste ühinemiseks Ida-Virumaal on jäänud Jõhvi linna ja valla ühteheitmine 2005. aastal. Toonagi ei läinud asi väga libedalt ja korra alustatud protsess kord elustus, kord jälle soikus. Ent lõpuks siiski ühineti ja siiani ei ole kuulda olnud nurinaid, et keegi oleks sellest liitumisest kahju kannatanud. Pigem vastupidi.

Nüüd on kolm Kiviõli piirkonna omavalitsust - Lüganuse, Maidla ja Püssi - otsustanud siiski leivad ühte kappi panna. Et liitumine ja kooselu vähemalt esialgu tagasilöökideta kulgeksid, lubatakse, et kõik kolmes vallas seni tegutsenud asutused jäävad uues enam kui 3000 elanikuga omavalitsuses tööle. Selleks, et keegi ei tunneks end allaneelatuna, kaalutakse uuele moodustisele neutraalset Purtse valla nime.

Ka lubatakse, et uue valla juhtimine saab olema nii võrdne kui võimalik, et ühe või teise piirkonna inimesed ei tunneks, et nad on otsustamiselt kõrvale tõrjutud. Aga küllap edasine areng teeb oma korrektiivid ning aja jooksul selgub, missuguseid asutusi ja juhtimisstruktuure on mõttekas ja hädavajalik ülal pidada ning missugustest tuleb loobuda. Ka siis, kui Jõhvid liitusid, seati näiteks esmalt sisse maaelu küsimustega tegeleva abivallavanema koht, ent peagi selgus, et selleks pole vajadust.

Regionaalminister Siim Valmar Kiisler on öelnud, et haldusreformi peamine takistus on olnud omavalitsusjuhtide mure oma töökoha pärast. Loodetavasti on antud juhul see küsimus tagaplaanil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles