Tippsportlasi jääb Ida-Virus aasta-aastalt vähemaks

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune Ida-Virumaa parim naissportlane Anžela Voronova on ilmselge soosik sellele tiitlile ka tänavu.
Mullune Ida-Virumaa parim naissportlane Anžela Voronova on ilmselge soosik sellele tiitlile ka tänavu. Foto: Ilja Smirnov

Sel reedel maakonna paremaid sportlasi valima asuv Ida-Virumaa spordiliidu juhatus on tõsise dilemma ees, sest idavirulaste saavutusi tippspordis on tänavu olnud napilt. 

Maakonna ühes suuremas linnas Kohtla-Järvel jäi nagu mullugi parim naissportlane valimata. Linnavalitsuse spordispetsialist Kristiine Agu tõdes, et linnas polnud paraku ka tänavu ühtegi naissportlast, kel oleks olnud ette näidata ligilähedaseltki selline saavutus, mis väärinuks aasta sportlase tiitliga tunnustamist. "Ei ole midagi teha. Need naised, kes noorte klassis on tublid olnud, on pärast kooli lõpetamist kas linnast ära sõitnud või spordist loobunud," sõnas Agu, tunnistades, et vähemasti tippspordi tasemel on ligemale 40 000 elanikuga linnas naiste sport välja surnud.

Ida-Viru parima naissportlaste au päästab sel aastal nagu mitmel varasemalgi kogenud laskur Anžela Voronova, kes tuli hiljuti sõjaväelasete maailmameistriks ja oli ka ainus maakonna sportlane, kes pääses Londoni olümpiamängudele.

Meestel säravad saavutused puuduvad

Kui viimase kümne aasta jooksul on parima meesportlase tiitli enamasti välja teeninud mõni  Narva sõudjatest, kes on võitnud medaleid nii Euroopa kui maailmameistrivõistlustel, siis pärast Leonid Gulovi, Andrei Šilini ja Igor Kuzmini taandumist tippspordist on ka sõudjate suuremad saavutused otsa saanud.

Ida-Virumaa spordiliidu esimees Rene Kundla ühtegi favoriiti aasta meessportlase tiitlile välja pakkuda ei söanda. "Võib eeldada, et hääletamisel lähevad punktid paljude sportalaste vahel laiali, sest selgelt silmapaistvaid ja teistest eristuvaid saavutusi pole olnud," sõnas ta, lisades, et aasta meessportlase tiitel välja andmata kindlasti ei jää.

Spordiliidu juhatuses on kümme inimest ja  igaüks neist paneb pingeritta enda arvates viis paremat mees- ja viis paremat naissportlast, lisaks kolm noorsportlast, treenerit ja võistkonda. Parimad selguvad puhtaritmeetilisel teel punktide liitmisel.

Kundla tõdeb, et paremate valimisel on kindlasti juures subjekiivne tegur. "Spordialadel on erisugune kaal, tähtsus ja konkurents. Maakonna eri piirkondadest pärit juhatuse liikmetel võivad olla esimesteks eelistusteks nende kodukohast pärit sportlased. Kuid lõppkokkuvõttes tõusevad juhatuse liikmete hääletusega siiski esile need alad, millel on Ida-Virumaal laiem kandepind ja pikemad traditsioonid. Nii selguvad ka parimad hetkeseisu valikust," arutles Kundla.

Maakonna parima tippsportlase valimisel arvestatakse vaid neid sportlasi, kes esindavad Ida-Virumaa spordiklubisid. Seetõttu ei saa sellele tiitlile konkureerida siit pärit atleedid, kes võistlevad mõne muu klubi lipu all, nagu näiteks kõrgushüppaja Anna Iljuštšenko või kolmikhüppaja Igor Sjunin.

Tippsportlasi vähe 

Rene Kundla sõnul on Ida-Virumaal elavaid tippsportlasi aasta-aasta vähemaks jäänud. "Paljud, kes jõuavad tipptasemele, lähevad treenima ja õppima Tallinna, Tartusse või ka välismaale. Tegevust on nüüdseks lõpetamas ka see suurem sportlaste põlvkond, kes alustas sportimist nõukogudeaegses spordisüsteemis," sõnas ta.

Kui üksikaladel on tippspordiga Ida-Virumaal üsna nukker seis, seis võistkondade arvestuses on valik Kundla hinnangul mõnevõrra parem.

Parima võistkonna tiitlile konkureerivad nii jalgpalli meistriliigas mängivad  Narva Trans kui Sillamäe Kalev. Iseenesest on  saavutus ka Kohtla-Järve Viru Sputniku hõbemedal Eesti jäähokimeistrivõistlustel, ent selle kaalukust kahandab samas asjaolu, et sel alal piirdus konkurents vaid mõne klubiga. Üheks soosikuks on kindlasti ka HITO korvpallimeeskond, kes pälvis tänavu kuni 20aastaste euroliigas hõbemedali.

HITO-l on üks parima võistkonna tiitel sel aastal juba käes - see tuli Kohtla-Järve linnast. Parimaks meessportlaseks valiti Kohtla-Järvel Eesti meistriks tulnud ja juunioride Euroopa meistrivõistlustel 9. koha pälvinud vabamaadleja Aleksei Baskakov.

Sillamäe valis aasta sportlaseks suusataja Aleksandr Maslennikovi, kes pälvis Eesti meistrivõistlustel 15 km vabastiiliga sõidus pronksmedali. Paraku on Maslennikov tänaseks teatanud, et loobub rahaprobleemide tõttu tippspordist. Tähelepanuväärne, et kui eelmisel nädalal toimunud Sillamäe spordiaasta peole oli tulnud teda autasustama Ateena olümpiapronks kettaheites ja spordiseltsi Kalev tegevjuht Aleksander Tammert, siis Maslennikov ise ei saanud sel üritusel osaleda, sest pidi olema samal ajal tööl.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles