Rohkem infot vene turistile

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aastavahetuse eel ja järel kubiseb Ida-Virumaa (ja mitte ainult) Venemaa numbrimärkidega autodest. Narva kaubanduskeskustes on neil päevil hiigelsabad, piirilinna tänavail on liiklus tavalisest tihedam.  See peaks meid ju ainult rõõmustama. Sest on ka statistiliselt kindlaks tehtud, et Venemaa turist on tunduvalt heldem Eestis kulutama kui näiteks tema Soome "ametivend". See raha, mis venemaalaste taskust meie turismimajandusse pudeneb, on üsna märkimisväärne.

Kuna Eesti-suunaline ränne aastavahetuse paiku on iga aastaga kasvanud, on selge, et see paneb proovile ka meie piiri läbilaskevõime. Ja küllap on ametkonnad pead murdnud ja pingutanud selle nimel, et piir ei saaks uusaastaturismi takistavaks teguriks.

Paraku on aga igal aastal tulnud piirilt pahameelepuhanguid, kuna inimesed leiavad, et nad peavad seal liiga kaua järjekorras ootama. Ja inimeste pahameel on mõistetav. Sest kui sa oled plaaninud puhata välisriigis kindla arvu päevi, teinud oma plaanid ja broneeringud, ei ole kuigi meeldiv, kui kõik selle lööb uppi piirijärjekorras ootamine.

Ühest küljest on mõistetav, et probleemid tekivad, kui piiriületajate järjekord mingil perioodil senisega võrreldes kordades kasvab. Ja võib ju öelda inimestele, et ärge tulge autoga, kasutage rongi, bussi või lennukit. Kuid inimeste reisieesmärgid on erisugused ning paljudel juhtudel on isikliku auto kasutamine kõige mõistlikum.

Sellest, et Narva piiripunkti läbilaskevõimet oluliselt suurendada ei saa, on räägitud ennegi. Ometi on ju meil piiril juba pikka aega toimiv elektrooniline registreerimissüsteem, mis justkui peaks järjekordade probleemi leevendama. Ent paljud venemaalased saavad sellest alles kohapeal teada. Siin oleks politsei- ja piirivalveametile ning Eesti turismiorganisatsioonidele arutelukoht, kuidas teavitada vene turiste paremini neist võimalustest, mis aitavad libedamalt piiri ületada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles