Ilm tmuudab maratoniks määrdevalimise peavaluks

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õige määrde leidmine on suusamaratoni õnnestumisel oluline tähendus. Sel pildil korrigeerib oma määrdevalikut 2009. aasta Alutaguse maratonil kunstnik Mati Rautso.
Õige määrde leidmine on suusamaratoni õnnestumisel oluline tähendus. Sel pildil korrigeerib oma määrdevalikut 2009. aasta Alutaguse maratonil kunstnik Mati Rautso. Foto: Matti Kämärä

"Kui peaksin olema laupäeval ametis suusamäärijana, siis tekiks tahtmine haigeks jääda," viskas Alutaguse maratoni peakorraldaja Robert Peets nalja laupäevaste ilmaolude kohta, kus õige määrde leidmine on raske katsumus ka selle ala asjatundjate jaoks.

Ilmaennustus lubab laupäeval maratoniajaks lumesadu ja nullilähedasest temperatuuri. "Määrimise seisukohast on need kõige keerukamad tingimused. Tahke määrdega suuska pidama ei saa. Kui paned alla kliistrit või karestad suusapõhja, tekivad suusa alla jää- ja lumepakid ja nii on väga vaevaline edasi saada. Head varianti polegi," tõdes Peets.

Kehvi libisemistingimusi silmas pidades on korraldajad arvestanud, et seekord võib olla tavalisest rohkem katkestajaid, sest sellistes oludes 40 kilomeetri läbimine kurnab organismi harjumuspärasest rohkem.

Lisakatsumusi pakuvad ka rajaolud, sest null kraadi ja lumesaju korral on püsivat klassikajälge sisuliselt võimatu teha. Peets hoiatas juba paar päeva tagasi osalejaid, et tugevast rajast unistada ei tasu. Eile täiendas ta, et sajad tagumised sõitjad ei pruugi klassikajälge üldse näha.

"Rajameister teeb tööd terve öö vastu laupäeva. Raja tegemise lõpetame tund aega enne starti. Enne võistlejaid saadame rajale eessõitjad, kes sõidavad lumesaju korral jälge lumest puhtamaks. Püsiva jälje tegemiseks oleks vaja vähemalt kuut külmakraadi, aga seda ei luba praegu keegi," sõnas Peets, lisades, et laupäeval ootavad Alutaguse maratonil osalejaid sarnased rajaolud nagu olid viimati läinud nädalavahetusel Sotši eelolümpial, kus samuti null kraadi juures klassikajäljest samuti vähe alles jäi.

Registreerunute arv oli eilseks tõusnud juba 1200 lähedale, kellest 1032 plaanivad minna pikemale ehk 40 km rajale. Peetsi sõnul lubavad korraldajad pikemale distantsile 1100 ja 20 km rajale 200 suusatajat. Seega on laupäeva hommikul kokku ligemale sajal kiiremal suusahuvilisel, kes pole end seni veel registreerunud, veel võimalus maratonile pääseda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles