Probleemsed ehitajad

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida politseiprefektuuri ehitanud Elinord Ehitus on pankrotis ning temast jäävad sellele objektile nii mõnedki märgid veel praegugi, mil maja valmimisest on möödas üle aasta.

Vaatamata sellele, et firma jäi  VKG Soojusele korraliku summa võlgu ja et kohus selle välja mõistis, on lootus seda raha kätte saada üsna küsitav.

Kui Riigi Kinnisvara AS kuulutas ligi kolm aastat tagasi prefektuuri ehitajaiks võitjad Facio Ehituse ning Elinord Ehituse, vangutasid nii mõnedki valdkonna asjatundjad pead.

Facio maine ei olnud ehitusturul hea, allhankijate probleemid raha kättesaamisega tehtud tööde eest olid avalik saladus, mistõttu paljud ettevõtted ei soovinud selle firmaga enam koostööd teha. Räägiti, et paljuski viletsa maine tõttu toodi turule uus firma Elinord, mis oli Facio laps ja viimane suri mõni aeg hiljem.

Nüüd on pankrotis ka Elinord. Firma, kes ehitas politseimaja küll viivitustega, ent siiski valmis, on sisuliselt paljas nagu püksinööp (tema ainsaks varaks on võlanõuded). Kellele lähevad aga üle hoone garantiikohustused? On ju teada, et ehituslikke probleeme on ilmnenud majas algusest peale kuni selleni, et isegi katus lekkis.

Ja jälle tuleb rääkida riigihangete seadusest, mis seab hanke võitmise peamiseks eelduseks töö odavuse (ka maksuvõlgu ei tohi olla).  Odavus tuleb aga alati ju millegi arvelt. Kõige lihtsam on jätta kellelegi maksmata, eriti veel, kui ehitusturul on hinnad tõusutrendis. Firma maine pole oluline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles