Eesti kunstnike liidu esimees: "Palju õnne, Ida-Virumaa!"

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Viru keskhaigla uues hoones näeb edaspidi tunnustatud fotokunstniku Peeter Lauritsa töid.
Ida-Viru keskhaigla uues hoones näeb edaspidi tunnustatud fotokunstniku Peeter Lauritsa töid. Foto: SCANPIX

Eesti kunstnike liidu esimehe Jaan Elkeni hinnangul on Ida-Viru keskhaigla uue hoone koridoridesse kavandatav fotoekspositsioon sedavõrd hea, et kannatab välja võrdluse tippgaleriiga.

Elkenil oli Ida-Viru keskhaigla kunstikonkursi žürii liikmena kartus hinges, kas see, mis uut hoonet edaspidi ilmestama hakkab, on üleüldse visuaalne kunst või lihtsalt kunsti tunnustega surrogaat - nii-öelda juustumaitseline juustutoode -, sest haigla ei jäänud lootma kunstnike fantaasialennule, vaid dikteeris neile väga täpselt ette, mida ta uue hoone kunstilahenduses näha tahab.

Nüüd, kui võitjad selgunud, tõdeb Elken, et kartused osutusid asjatuteks.

Puhastatavad fotod

Ida-Viru keskhaigla konkurss, mis viidi läbi kunstiteose tellimise seadusest tulenevalt, oli Elkeni hinnangul igati edukas: "See oli loomingulise vaatenurga poolt vaadates tõepoolest rikas - eranditult kõik tööd olid professionaalsed ning konkurents äärmiselt tihe. Minu kartused osutusid asjatuteks."

Skulptuuri, haiglakompleksi maketi ja korruste installatiivsete tähistajate kõrval otsis haigla koridoridesse ja personaliruumidesse sobivaid, tehismaterjalile kantud loodusfotosid. "Need võivad pakkuda kellelegi nii vajalikku elujõudu, esteetilisest elamusest rääkimata," märgib Elken, kel pole pärast konkursitööde nägemist midagi ka selle vastu, et haigla tahtis neid näha just tehismaterjalile kantuna. "Selline materjalivalik on funktsionaalne ja läbimõeldud, sest haigla tehnoloogia seab erinõuded tööde puhastatavusele."

Žürii ei piirdunud vaid konkursitööde uurimisega, vaid viibis pikki tunde ka tulevases haiglakorpuses. Kaaluti-vaagiti, kuidas koostada eri autorite töödest terviklik komplekt, mis oleks omakorda kooskõlas hoone arhitektuurse ja sisekujundusliku lahendusega.

Kuna võidutööd igas kategoorias selgusid eri pakkujate komplektidest, meenutas žürii ülesanne legodest pusle kokkupanemist. Sellele vaatamata oli žürii oma otsustes üllatavalt üksmeelne.  "Harvanähtavalt kogenud ja krambivaba žürii oli," nendib Elken, kelle sõnul tuli kõikidel liikmetel parema terviku nimel oma seisukohti aeg-ajalt korrigeerida.

Kas makett on kunst?

Konkursile esitatud fotolahendustest tuli võitjaks tunnustatud fotokunstniku Peeter Lauritsa looming, mida Elken hindab kõrgelt: "Palju õnne Ida-Virumaale tervikuna, sest haigla koridoridesse kavandatav fotoekspositsioon kannatab välja võrdluse tippgaleriiga!" 

Žürii valis välja ka parima skulptuurikavandi ning parima seinaala ruumilise kujunduse. Paraku tuli konkursi korraldajatel need tulemused tühistada, kuna võidutöödega kaasnenud dokumentatsioon polnud vastavuses riigihangete seaduses nõutud standardiga.

Kuna seadus ei luba dokumentatsiooni tagantjärele täiendada, kuulutatakse kahes kategoorias peagi välja uus konkurss.

Üheks tööks, mida haigla kunstikonkursi korras otsis, oli ka haiglakompleksi makett.

Kas makett on kunst?

Elkeni sõnul võib üks makett vägagi kunst olla.

Maketikunsti laine

Elken tuletab meelde, et kunsti tänapäevane definitsioon tunnistab kunstiks kõike seda, mida kunstnik ise väidab kunst olevat ja mida kunstimaailm sealjuures kunstina ka aktsepteerib. 

"Kunstiteose tellimise seaduse raames loodaval kunstil on aga teadagi selged piirangud," märgib ta. "Selle seaduse raames ei saa näiteks objektiks olla valdavalt mööblina kasutatav interjöörielement  - diivan või kardinapuu. Makett võib paljudel juhtudel, eriti kui ta on teostatud aga pronksivalus, vägagi kunst olla."

Elkeni sõnul oli Veneetsia biennaalil mõned aastad tagasi lausa maketikunsti laine: "Majadesse sissesõitvad lennukid ja igat masti maketeeritud arhitektuursed tulevikuvisioonid ei tegutsenud mitte ainult lugematutes videotöödes. Jõuti välja ka tervete linnaosade taasloomisele - nagu 2011. aasta Veneetsia biennaalil, kus Inglise paviljonis oli taasloodud tükike ajaloolist Istanbuli."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles