Mõtete võistluse aseaine

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vähem kui pool aastat enne valimisi on paljudes omavalitsustes nii närvilisust kui elektrit.

Mäetaguse volikogu umbusaldas sel nädalal vallavalitsuse liiget Tarmo Valgepead. Üksteiselt tabureti alttõmbamine käib juba pikemat aega Kohtla-Nõmmel ja selle uus seeria etendub kohalikus rahvamajas esmaspäeval asetleidval volikogu istungil.

Kui pärida asjaosaliselt, mis tegelikult toimub, siis vastab enamik: teadagi - valimised on tulekul.

Põhjaranniku arvates on selline stiil küllaltki kentsakas viis oma paremuse tõestamiseks. Ent küllap on sel kõigel siiski läbimõeldud eesmärgid.

Üks neist võib olla soov pääseda valimiste eel võimu juurde, sest siis on käepärast ka niinimetatud administratiivne ressurss, mille oskuslikul kasutamisel on võimalik kampaania ajal valijate hääli püüda. Võimul olles saab mõjutada kohalikust eelarvest sõltuvaid inimesi. Saab ka teha maksumaksja kulul endale propagandat ega pea selleks otsima raha ei oma ega toetajate taskust.

Nende jaoks, kes on aga aastaid vaikselt ja märkamatult volikogudes istunud, on umbusalduse ajastamine valimiste-eelsele ajale samuti hea võimalus pildile tulekuks, et näidata oma suurt muret kohalikus elus toimuva pärast. Odav trikk, aga mõnikord isegi töötab.

Võibolla oleme pealetükkivalt idealistlikud, aga siiski usume, et enamik inimesi tahaks valimiste eel näha  erinevate mõtete ja ideede võistlust selle üle, kuidas üks või teine leer kavatseb midagi korda saata, selleks et kohalikku elu edendada - uusi ettevõtteid ja töökohti juurde meelitada, elukeskkonda parandada, inimeste lahkumist pidurdada ja nii edasi.

Kuid see on märksa keerukam ja nõudlikum tegevus kui konkurentide ründamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles