"Kuumad eesti poisid on osavad euroraha kasutajad"

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Šavrei.
Andrei Šavrei. Foto: Peeter Lilleväli

Ida-Viru turismiklastri kutsel Läti pressireisiga maakonda väisanud Riia ajakirjanik Andrei Šavrei räägib intervjuus, milliseid kohti ta soovitaks külastada lätlastel Ida-Virumaal ja idavirulastel Lätis.

Mida uut Ida-Virumaa kohta kolme päeva jooksul teada saite?

Olen ühe Läti suurema venekeelse ajalehe Telegraf ja uudisteportaali fokus.lv ajakirjanik ning leian, et tean väga palju, muu hulgas ka turismi kohta, aga siin sain tõepoolest teada väga palju uut.

Kui rääkida teie regioonist, siis kõik teavad Pühtitsa kloostrit, kuhu tehakse pidevalt ekskursioone ja mis on väga populaarne ühepäevase reisi sihtpunkt. Teatakse ka Narvat, aga ülejäänud kohad on suhteliselt tundmatud.

Näiteks ma ei teadnud midagi Narva-Jõesuust, mis on arenev kuurort liivaranna ja väga heal tasemel hotellidega. Kõik on tsiviliseeritud ja mugavaks puhkuseks välja ehitatud.

Kui ei taha sõita nädalaks näiteks Türki, vaid vahetada keskkonda kodule lähemal, siis Eesti on kohe kõrval ja sobib hästi mõnepäevaseks puhkuseks.

Läti kalurid armastavad väga Peipsi järve, aga mida soovitaksite oma tavalugejatele, kes soovivad lihtsalt aega maha võtta?

Just Narva-Jõesuud ja sealseid hotelle, sest nii imelik kui see ka ei ole, on meie Jurmala puhkamiseks märksa kallim. Pealegi on Jurmala meile, Riia elanikele, igapäevane, sinna võib sõita igal ajal. Narva-Jõesuusse sõit tähendab siiski teise riiki tulekut. Te erinete natukene ka kultuuri poolest, see on Eestis põhjamaisem.

Milles see põhjamaisus väljendub?

Üks asi, et inimesed on vaoshoitumad. Aga juba eesti keel, mis kuulub soome-ugri keelte rühma, on lätlastele huvitav. Kui lätlased võivad mõista leedu keelt, siis eesti keelest ei saa nad mõhkugi aru.

Kas Läti turismi upitamiseks kasutatakse sama usinalt euroraha kui Eestis?

Teate, just arutasime kolleegidega, et räägitakse küll irooniaga "kuumadest eesti poistest", kes on kergelt pidurid ja pikaldased, aga vaatasime, et siin on mitte tormates, aga väga targalt osatud euroraha ära kasutada. Meil millegipärast pole seda teha osatud. Te liigute õiget teed mööda.

Kui sõitsime ringi Narvas ja meile räägiti, et seal vahetatakse praegu Euroopa raha eest vee- ja kanalisatsioonitorustikku ning korrastatakse puhkeala, siis usun, et seal on viie aasta pärast muinasjutt.

Meil on heaks näiteks Rundale loss (üks silmapaistvamaid baroki ja rokokoo arhitektuurimälestisi Lätis - toim.), kus 300 aastat tagasi elas Kuramaa hertsog Biron. See on praeguseks metseenide abil täielikult taastatud, kaasa arvatud park. Usun, et sama kaunis saab olema ka Narvas Hermanni linnuse ümbrus.

Ja mis on Narvas väga huvitav, on see, et linn on Euroopa Liidu idapiir ja võib näha, kuidas päevitavad Venemaa elanikud.

Milliseid sihtkohti soovitaksite Lätis Eesti elanikele, kes tahaksid vaadata ringi väljaspool Riiat ja Jurmalat?

Kindlasti peaks käima sealsamas Rundale lossis, mille külastuseks tuleks varuda terve päev. Kuramaal on ka armsaid väikesi linnu, näiteks Kuldiga.

Ja mida kindlasti soovitan, on Daugavpils. Linn ise on küll depressiivne ja seal on palju töötuid, aga ta on tähelepanuväärne, sest 15 aastat tagasi avastas üks kunstiteadlane, et selles linnas sündis kunstnik Mark Rothko, kelle pilte müüakse praegu oksjonitel 980 miljoni dollari eest. Seega on ta üks kallimaid kunstnikke maailmas.

Kui selgus, et see juut, kes elas hiljem Ameerikas, sündis Daugavpilsis, siis see on umbes sama, kui tuleks välja, et Leonardo da Vinci on elanud Sillamäel. Nüüd on linn euroraha eest renoveerinud kindluse ja rajanud sinna Mark Rothko kunstikeskuse, kus näeb ka tema originaaltöid.

Läti turismisihtkohtadest tooksin veel esile Ventspilsi, mis on progressiivne linn. Tegemist on tööstuslinnaga, mis on sealjuures väga puhas, täis lilli ja laste mänguväljakuid.

Mainimata ei saa jätta ka Siguldat, mis on Eestile kõige lähemal. Seda kanti nimetatakse Läti Šveitsiks, sest seal on imeline maastik: kõrged mäed ja sügavad orud. Ainult vähendatud kujul. Väga maaliline regioon.

Kindlasti on igas Läti linnas oluline turismiobjekt õlu.

Kas see mekib paremini kui eesti oma?

Ei arva, et see on parem, aga on traditsioon istuda mõnda pubisse maha ja võtta klaas õlut.

Viimane põhjalikum käsitlus Lätist oli Postimehes, kus ilmus artikkel karismaatilisest Riia linnapeast Nils Ušakovsist. Millised uudised turgatavad pähe Eesti kohta?

Peab mõtlema. Kuna olen kultuurihuviline, siis meenub, et mitte kaua aega tagasi lavastas Läti rahvusooperi direktor Andrejs Žagars Estonias ooperi "Manon Lescaut".

Midagi poliitiliselt grandioosset kohe pähe ei tule. Teame teie presidenti Ilvest, kes kannab kogu aeg kikilipsu, ja mäletan Savisaart, laulva revolutsiooni juhti, kes on vist praegu Tallinna linnapea. Laulvast revolutsioonist mäletan veel ühte naist...

Lauristini?

Jah, Marju Lauristini...

... kes on nüüd aktiivsest poliitikast eemale tõmbunud ja pühendunud professoritööle Tartu ülikoolis.

Huvitav, ka meie laulva revolutsiooni liider Dainis Ivans, kes on muide erialalt ajakirjanik, on tõmbunud elama oma tallu, kasvatab seal kartuleid ja kirjutab raamatuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles