Mundris reeturid

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eks me aeg-ajalt ikka saame teada, kuidas ühes või teises turvalisusega tegelevas ametkonnas ilmneb mõni ebaaus tegelane, kes oma mundrit kasutades endale seadusevastaselt lisaraha teenib. Ja paraku ei ole selle eest kaitstud ükski ametkond. Kui kõige suuremaid skandaale meenutada, siis mäletame ju spioonide Herman Simmi ning Aleksei Dresseni juhtumeid.

Ent häbiväärseid lugusid on tulnud ette ka meil siin Ida-Virumaal. Meenutagem või kaht kohtunikega seotud altkäemaksu juhtumit, niinimetatud Narva ARK lugu, kus raha eest aitasid ametnikud eksameid sooritada. Läinud suvel võeti kinni korruptsioonis kahtlustatav päästeametnik, sel nädalal pandi trellide taha kahtluse alla langenud piirivalvur.

Tasub märkida, et kõigi nende lugude puhul oli tegemist staažikate ja teenekate ametnikega, kelle puhul ei saanud kahtlustada, et ehk on sattunud juhuslikult ebaaus inimene ametisse. Aga olles aastaid süsteemis töötanud, tundes läbi ja lõhki selle tugevaid ja nõrku külgi, tekib ehk mõnedel aupõhimõtete defitsiidi käes vaevlevatel inimestel arusaam, et nad suudavad süsteemi hõlpsasti petta, ilma et see nende ebaseaduslikku tegevust märkaks.

Aga elu näitab, et nii see pole.   Näiteks mainitud päästeametniku puhul, kes oli ametis olnud juba 35 aastat, tegi päästeametkond ise politseile taotluse kontrollida mehe tegevust.

Kõik sellised juhtumid on kahtlemata väga ebameeldivad petiste ausatele kolleegidele ja mõjuvad noa selga löömisena. Ent meie ühiskond peaks olema juba nii küps küll, et üksikute kurjategijate pärast mitte sildistada kogu ametkonda ebaausaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles