Pika vinnaga ettevõtmine

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jõhvi lähistel Tallinna-Narva maantee ääres on juba mõnda aeg vingunud saed. Mitukümmend hektarit Kotinuka küla  soisevõitu maadest on tehtud puudest lagedaks. Aasta, kahe, aga võib-olla ka alles kolme, nelja või enama pärast peaksid seal tegutsema kümned ettevõtted. Kui tegutsevad.

Jõhvi äri- ja logistikapargi rajamine on olnud kui kannatuste rada.  Tööstusparkide rajamine muutus Ida-Virumaal esimest korda aktuaalseks sajandivahetuse paiku. Tööstusettevõtteid tabanud pankrottide ja koondamiste laine lõi tööpuuduse lakke. Ühe rohuna, mis  aitaks uusi töökohti luua, kerkiski esile tööstusparkide idee. Plaanid olid suured, asja sai vähe. Vahepealsed buumiaastad vähendasid samuti indu.

Ent 2008. aasta majanduskriisi ajal, mil võimudelt nõuti, mida tehakse kasvava tööpuuduse ohjeldamiseks, tulid tööstuspargid taas meelde. Neli aastat tagasi lõid riik ja siinsed omavalitsused koos sihtasutuse, mis pidi hakkama siin kiiresti tööstusalasid arendama.

Start ei kujunenud kuigi särtsakaks, sest riigimaade üleandmiseks sellelesamale sihtasutusele kulus kummalisel kombel aastaid. Sihtasutuse eestvedajad eesotsas Teet Kuusmikuga on kulutanud meeletult aega ja energiat nii tööstusalade ettevalmistamiseks kui tulevaste ettevõtete otsimiseks, ent paljud need pingutused on takerdunud bürokraatia raskesti läbitavasse võssa.

Kahjuks pole suurel hulgal tööealistel inimestel olnud võimalik nii kaua kannatada ja nad on siit pagenud.

Ent hoidkem nüüd pöialt, et Kotinukal asuva pargi arendamine läheb edaspidi libedamalt ja sinna tulevad ettevõtted, kus on võimalik teenida alampalgast märksa suuremat raha. Siis leidub siin ka inimesi, kes sealsetest töökohtadest on huvitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles