Kuidas leida head omavalitsusjuhti

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi valimistest on varsti möödas poolteist kuud, on mitmeski maakonna omavalitsuses tegevjuht leidmata. Enamasti pole valimiste võitjal linnapea-vallavanema leidmisega probleeme - paljud erakonnad-valimisliidud teatavad oma kandidaadist juba enne valimisi ja ta n-ö pannakse paika.

Sel korral otsustati Ida-Virumaal kahes omavalitsuses - Kohtla-Nõmmel ja Lüganusel - korraldada vallavanema leidmiseks konkurss. Paistab justkui ausam kui poliitiline määramine. Ehk ongi, aga see ei pruugi anda parimat võimalikku tulemust.

Linnapea valimisega oli kuuldavasti mõnda aega hädas Narva-Jõesuu, sest kaua aega opositsioonis olnud jõud võitsid valimised, kuid ei saanud nõusse mõnda inimest, keda lootsid sellel toolil näha. Kas praegune kandidaat on sobiv ja suudab vankrit vedada, saab näha tulevikus.

Hädas on ka Narva keskerakondlased, kes "tagandasid" kauaaegse linnapea Tarmo Tammiste volikogu esimehe kohale. Aga head linnapeakandidaati Eesti suuruselt kolmandas linnas praegu pole. Tõsiselt kaalutakse pakkuda seda kohta linna arenduse ja ökonoomika ameti direktorile Georgi Ignatovile, kuid tema õpib praegu USAs ning naaseb alles järgmisel aastal. Seetõttu räägitakse ka ajutisest lahendusest.

Miks on vallavanema-linnapea ametisse sageli raske leida sobivat inimest? Sest ta peab vastama väga paljudele kriteeriumidele. Siin ei piisa, nagu näiteks riigi presidendi puhul, hea kõneoskusega intellektuaalist. Sest hea vallavanem-linnapea peab valdama majanduse, rahanduse, hariduse, kultuuri ja taristuga seotud teemasid. Sageli on temal otsuste langetamisel kandev roll. Ta peab nägema omavalitsuse arengut aastateks ette, olema rahva seas populaarne, suutes samal ajal langetada ebapopulaarseid otsuseid. Ja veel: ta peab olema poliitiliselt sobiv, vale erakonna lõhnata. Ehk siis kokkuvõttes - üsna haruldane eksemplar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles