Põhiseaduse rikkumine pole põhjendatav

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jõhvi on juba pikemat aega vedanud vägikaigast õiguskantsleriga, kes leiab, et Jõhvis kalmistu hauaplatside eest raha võtmine on vastuolus põhiseadusega.

Vald on seni keeldunud senist praktikat tühistamast, viidates sellele, et süüdi on hoopis riik, kes ei anna omavalitsusele raha kalmistu hooldamiseks, mistõttu pole Jõhvil seni kavas olnud hauaplatsi tasudest loobuda.

Jõhvi selline seisukoht näib pigem otsitud põhjendustega jonnina kui juriidiliselt argumenteeritud positsioonina.  Õigusriigis ei saa keegi põhjendada õigusvastast käitumist rahapuudusega, kohalik omavalitsus aga seda enam.

Ei ole ju mõeldav, et vallavalitsus hakkaks teede-tänavate remontimiseks kasseerima raha neilt vallaelanikelt, kes konkreetset tänavat iga päev kasutavad, nagu pole mõeldav ka koolile mööbli ostmiseks lastevanemate lisamaksustamine.

Rahapuudusega annab alati põhjendada mitmesuguseid tegematajätmisi ja tihti seda ka tehakse. Ent omavalitsusel on erinevalt näiteks erafirmadest seadusest tulenevad kohustused mitmesuguste avalike teenuste osutamiseks. Kui nendeks pole piisavalt raha, siis tuleb see eelarvest leida, hoides kokku mõne muu kulutuse pealt. Teine võimalus on teha jõulisemat survetööd riigi tasandil seadusemuudatuste sisseviimiseks või omavalitsuste riigipoolse rahastamise suurendamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles