Ida-Viru klubid: tipp, keskmik ja autsaider

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Lilleväli
Foto: Peeter Lilleväli

Kuigi Eesti meistrisarja tänavune hooaeg on veel noor, on siiski juba kuuendik mängudest selja taga ning selle põhjal hakkavad välja joonistuma ka Ida-Viru klubide tugevad ja nõrgad küljed ning eeldatav edasine käekäik.

Ida-Viru jalgpalliajaloos on praegu tähelepanuväärne hetk. Meistrisarja sellises staadiumis pole siinne klubi liidrikohal sel sajandil veel trooninud.

Erinevalt lähikonkurentidest ja eelmise hooaja algusest ei ole Sillamäe Kalev siiani liiga eeldatavalt nõrgematele meeskondadele punkte kaotanud, vaid võtnud ülekaalukad võidud. Kui ebaõnnestumisi otsida, siis sobib selleks ilmselt vaid kodumäng Narva Transiga, mis lõppes 1:1 viigiga.

Vaatamata mitme eelmise hooaja põhikoosseisu mängija, eelkõige Eesti koondisesse kuuluva keskpoolkaitsja Martin Vungi lahkumisele, näitab Sillamäe Kalev Sergei Ratnikovi juhendamisel pealtvaatajasõbralikku rõõmsat, väravarohket ja loomingulist mängu. Uued liitujad, nagu Stanislav Murihhin ja Jaroslav Kvassov, on sellist mängustiili omaks võtmas ning lisavad sellele oma eripära. Kaitseliinile on oluliselt kindlust lisanud Eesti koondise äärekaitsja, aastaid Taani klubides mänginud, Sillamäelt pärit Andrei Sidorenkovi ühinemine.

Kõige haavatavam ongi Kalev praegu ilmselt Vungist vabaks jäänud kaitsva poolkaitsja kohalt. Kui nõrgemate meeskondade vastu ei ole see tunda andnud, siis eelseisvates mängudes Paide, Kalju ja Floraga ei pruugi sama lihtsalt minna.

Sillamäe on teinud korraliku hooaja stardi ja meeskonnas valitseva positiivse emotsiooniga on hea edasi minna. 19. aprillil Sillamäel toimuv kohtumine Nõmme Kaljuga peaks olema selle kevade Ida-Viru jalgpallielu tippsündmus.

Kuue punktiga kuuendal kohal oleval Narva Transil pole põhjust muretseda niivõrd tabeliseisu, kuivõrd mängupildi pärast. Olles pidanud enamikust vastastest ühe mängu vähem, ei ole veel ükski konkurent pääsenud kättesaamatusse kaugusesse.

Kui mitte arvestada võimu näitamist senise autsaideri Jõhvi Lokomotivi üle skooriga 5:0, on kõigis ülejäänud neljas mängus Transile tõsine katsumus olnud jalgpalli mängu kõige tähtsam töö - palli vastase väravasse saamine.

Põhjalikult koosseisu uuendanud Trans on Valeri Bondarenko juhendamisel küll suutnud mullusest paremini oma mängu organiseerida ja kaitsetööd teha. Ent laupäeval tõi Nõmme Kalju armutult välja kõik Transi nõrgad kohad ja andis mõista, et sellise mänguga on narvalastel medaliheitlusesse keerukas sekkuda.

Jõhvi Lokomotivi tuleristsed meistriliigas on olnud üks õppetund teise järel. Selle taseme jaoks niigi nigelavõitu valikuga mängijate ridu on laastanud ka hulganisti vigastusi. Suurt abi pole loota ka duublist, sest Kohtla-Järve JK Järve mängijatel on tegu, et esiliiga B-tasandilgi punkte koguda.

Ent tahtmisest ja entusiasmist puudust ei ole ning peatreener Viktor Nesterenko oskab mängijaid suurtele tegudele innustada. Küllap paranevad saadud kogemustega ka noorte mängijate oskused ning vähemasti Tallinna Kalevi ja Tartu Tammekaga peaks Jõhvi meeskonnal olema kindlasti jõukohane 8. või 9. koha pärast heidelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles