Suurus loeb

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Raha jagamisel jääb alati keegi kaotajaks. Praegu, kui haigekassa valib lepingupartnereid uueks viieaastaseks perioodiks, on nendeks väikesed teenusepakkujad, kes on seni koduõenduses ja hooldusravis suurhaiglatega üsna võrdselt konkureerinud.

Koduõenduse teerajaja Ida-Virumaal Erika Kruup on haigekassa eelistuste peale pehmelt öeldes solvunud. Inimlikult on seda lihtne mõista − pole just meeldiv, kui oled pannud palju energiat millegi uue ülesehitamisele ja ühel hetkel, kui suurhaiglad suudavad teenust ise pakkuda, puksitakse sind kõrvale.

Samas ei tulene suurhaiglate eelistamine mitte haigekassa suvast, vaid valitsuse määrusega pealepandud kohustusest eelistada lepingute sõlmimisel haiglate arengukava haiglaid. Ida-Virumaal on nendeks Ida-Viru keskhaigla ja Narva haigla.

Võib vaielda, kas mõistlikum on konkurentsi soosimine, mis sunnib end pingutama ja kõrgemat kvaliteeti taga ajama ning ühtlasi odavamat hinda pakkuma, või panustamine kindlatele mängijatele. Riigikontroll on siinkohal öelnud selge sõnaga: teenuse lähedus patsiendile ning kulude kokkuhoid on olulised, kuid piiratud rahahulga korral on siiski oluline eelistada arengukava haiglaid. Sest kui neil on kindlustunne, saavad nad oma vajadust personali järele ja investeeringuid pikas perspektiivis paremini kavandada.

Paraku toimub see väiksemate teenuseosutajate turvatunde arvel. Hea uudis on vähemalt see, et õendusabi teenuste kogumaht Ida-Virumaal ei vähene.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles