Ministri vana ja igav plaat

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Majandusminister Urve Palo eilne ettekanne Narvas toimunud Ida-Viru ärikonverentsil ei sisaldanud kahjuks ühtegi uut mõtet, kuidas siinse piirkonna eluolule hoogu juurde anda.

Ministri suust kõlasid peamiselt trafaretsed juba  paarkümmend aastat poliitikute ära leierdatud fraasid Ida-Viru väga suurest potentsiaalist, soodsast asukohast, vabadest tootmismaadest, suurtest energiaressurssidest ja nii edasi.

Tõsi, liiga palju oleks loota, et minister tuleb ja pakub välja valmis retsepte, mis Ida-Virumaal jõukust kasvataksid. See sõltub ikkagi eelkõige kohalikest inimestest ja nende ettevõtlikkusest. Küll aga võiks eeldada, et sel kevadel ministriametisse pääsenud Urve Palol on pakkuda ka värskeid ja konkreetseid plaane, milliste sammudega hakkab riik senisest paremini toetama majanduse arendamist.

Avalikkusel on põhjust eelkõige majandusministrilt kuulda lahendusi, kuidas pöörata esimese kvartali majanduslangus taas tõusuks. Kuidas tulla toime olukorraga, kus lääne ja Venemaa vastasseis ähvardab mõjutada negatiivselt mitmeid majandusharusid, millel ka Ida-Virumaal on märkimisväärne osakaal, nagu näiteks logistika ja turism? Kuidas tuleks tegutseda, et kaotused nii töökohtades kui maksutuludes oleksid minimaalsed, juhul kui äri tegemisele Venemaaga kerkivad veelgi suuremad tõkked? Kuidas kavatseb riik seista põlevkivitööstuse huvide eest, et Euroopa Liidu reeglid seda Ida-Viru, aga ka kogu Eesti jaoks olulist ja head tulu teenivat valdkonda ära ei lämmataks?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles