Väikeste kasinad võimalused

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi Eesti poliitikaelu tuulutamiseks ja suurema konkurentsi tekitamiseks oleks vajalik uute erakondade pääs parlamenti, on praegu nende edule panustamine suur risk.

Ühelt poolt on ilmselge, et neli praegust suurparteid on Toompea lossi ümber tihedad barrikaadid seadnud ning sealt on väikeparteidel maru raske läbi pugeda. Eelkõige on küsimus rahas. Neli parlamendierakonda saavad riigilt priskelt toetust, mis annab neile valimiskampaaniaks, aga ka muuks ajaks, teistega võrreldes tugeva eelise.

Lisaks on nelja suurparteisse haaratud enamik Eesti omavalitsusjuhte, kellest paljud hoolitsevad töömesilase usinusega ka selle eest, et partei lipp väiksemates kohtades pidevalt kõrgel lehviks. Väikestel parteidel pole sellist tasustatud aktivistide võrgustikku kusagilt võtta.

Need on olulised tegurid, mis kärbivad uute tulijate tiibu. Ent see iseenesest ei nulli veel nende võimalusi. Puudu on  esiletõusuks kõige olulisemast - uutest värsketest ideedest, mis erineksid suurte pakutavatest.  Kui uute erakondade eestvedajatel oleks see tugev trump taskus, siis oleks lihtsam saada enda selja taha ka aktiivseid ja tuntud inimesi. Kui ettevõtmisel oleks jumet, siis küllap leiduks ka inimesi, kes sellesse usuksid ja rahaga toetaksid. Edasi toimiks juba lumepalliefekt.

Teine võimalus väikeparteidele ukse avamiseks oleks viieprotsendilise valimiskünnise vähendamine näiteks kolmele või kasvõi neljale protsendile. Ent vaevalt, et suured sellest huvitatud oleksid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles