JUHTKIRI: Veel üks külm dušš

Põhjarannik
Copy
Töötukassa teeb koondamistest teavitamisest alates OÜga Modulehouse tihedat koostööd. Foto on illustratiivne.
Töötukassa teeb koondamistest teavitamisest alates OÜga Modulehouse tihedat koostööd. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Rohkem kui saja töötajaga Narva puitmajade tootja OÜ Modulehouse krahh mõjub niigi halbadest uudistest tulvil Ida-Virumaa tööjõuturule külma dušina. 

Eesti Energias käivad aasta algusest peale suurkoondamised ja ligikaudu pool tuhat inimest on seal juba töö kaotanud. Praegu pole veel vähimatki selgust, kuivõrd ulatuslikuks kaevandustes ja elektrijaamades aasta lõpuks koondamised võivad kujuneda. 

Osaühingu Modulehouse puhul on eriti kahju, et pillid paneb Narvas kokku ettevõte, kes on maksnud töötajatele Ida-Virumaa kriteeriumide põhjal korralikku palka. See ei küüni küll Eesti Energia palgatasemeni, kuid maksulaekumiste põhjal oli näiteks hinnanguline keskmine brutopalk selles ettevõttes 1141 eurot. 

Selliste uudiste taustal pole Ida-Virumaal lootustki pääseda lähiaegadel suurima tööpuudusega piirkonna staatusest. Poliitikud võivad ju ennastunustavalt kiita, kui palju nad on ennastsalgavalt võidelnud Ida-Virumaa huvides, ning kirjutada lugusid, kuidas just tänu nende parteile on liikunud riigi rahad Ida-Virumaal. Enamasti on tegu rutiinsete rahaeraldustega või siis mikroskoopilist mõju omavate meetmetega, mis tööhõive osas mõjutavad üldpilti vähe. Kui see poleks nii, siis ei asuks Ida-Virumaa üldise majandusbuumi ja madala tööpuuduse taustal 8,8protsendilise töötuse määraga viimasel kohal. 

Ida-Virumaalt valitud poliitikutel on aeg jalad kõhu alt välja võtta, lõpetada enesepettus ja teha tegusid, millel oleks maakonnale positiivne mõju. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles