Ida-Virumaast rahvastikuministri pilguga

Riina Solman
Copy
Riina Solman, rahvastikuminister
Riina Solman, rahvastikuminister Foto: ERR

Enne jaanipäeva avaldas statistikaamet oma uue rahvastikuprognoosi. Selle kohaselt elab 2080. aastal Eestis ligi 1,2 miljonit inimest. Prognoos tehti ka maakondade lõikes. Statistikaameti hinnangul toimuvad maakondades muutused erisuguselt: kui Eestis kokku väheneb rahvaarv 2045. aastaks 2,7%, siis Ida-Viru, Järva, Valga ja Jõgeva maakonnas kolmandiku. Rahvaarv kasvab enam Harjumaal, sealhulgas Tallinnas. Tartu maakonna rahvaarv püsib samuti väikses kasvutrendis.

Sellised prognoosid ei ole loomulikult täppisteadus, küll aga abivahend informeeritud poliitikate kujundamiseks. Kindlasti on aga prognoos, et maakonna elanikkond võib väheneda kolmandiku võrra, ohusignaal, mida eirata ei ole võimalik.

Probleemi põhjustest. Kahaneva rahvaarvuga maakondades on statistikaameti hinnangul elanikkond keskmisest vanem ja neis kujundab rahvastikku peamiselt surmade arv. Teisisõnu − paljud lapsed ja noored, kes nendes maakondades peaksid elu üleval hoidma ning edasi viima, on jäänud sündimata või kolinud kas üksi või koos vanematega Tallinna või välismaale. Need, kes on jäänud, on vanemad inimesed, kes on oma töö tihti juba teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles