JUHTKIRI Emotsioonid seaduse vastu

Põhjarannik
Copy
Kohtla-Järve linnavolikogu istung.
Kohtla-Järve linnavolikogu istung. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Selle nädala neljapäeval peab Kohtla-Järve volikogu otsustama, kas algatatakse detailplaneering, mis on seotud õlitehase võimaliku rajamisega Ahtme linnaossa, või mitte. 

Kohtla-Järve volikogus, tundub, pole üksmeelt isegi tavaliselt monoliitsena püsinud keskerakondlikus võimutiivas. Ühed ütlevad, et tuleb lähtuda seadustest, teised aga viitavad valijatele, kes on tehase rajamise vastu. Ka opositsioon on pigem eitaval seisukohal, viidates samuti valijatele. Üks opositsiooni liige ütleb otse välja, et valijate tahe on seadustest üle. 

Usutavasti on Eesti siiski õigusriik ja siin on ikkagi seaduse ülimuslikkus reegliks.

Selge see, et tehase vastaste peamiseks liikumapanevaks jõuks on emotsioonid, mis tulenevad kartusest oma kodukoha keskkonnaseisundi halvenemise pärast. See on ka mõistetav. Aga kui tehase vastased ütlevad, et nad pole saanud oma küsimustele vastuseid, siis tegelikult peaks ju planeeringu käigus ideaalis need vastused saama ja inimestel on õigus samuti siin sõna sekka öelda. Iseasi, kui objektiivseks kujuneb näiteks keskkonnamõjude hindamine. Viimase tellib ju arendaja, mistõttu ei pruugi see olla lõpuni objektiivne.

Volikogul ei ole head lahendust. Kui saadik hääletab tehase poolt, saab teda süüdistada rahva tahte vastu minekus, kui hääletada detailplaneeringu algatamise vastu, tuleb valmis olla võimalikuks kohtuteeks, mis võib lõppeda linna jaoks ka arvestatavate kuludega. Igal juhul tuleb Kohtla-Järve volikogus üle pika aja põnev hääletus.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles