JUHTKIRI Õppige kogukonnaga rääkima

Põhjarannik
Copy
Toila vallavalitsus ja Kohtla-Nõmme elanikud ei jõua rahvamaja tuleviku küsimuses kuidagi kokkuleppele.
Toila vallavalitsus ja Kohtla-Nõmme elanikud ei jõua rahvamaja tuleviku küsimuses kuidagi kokkuleppele. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Novembri algul juhtus Kohtla-Järve volikogus piinlik lugu, kui volikogu esimees Riina Ivanova kärkis istungisaali kogunenud inimeste peale, et nood vait jääksid või saalist kaoksid, ähvardades vastasel juhul ka politseiga. 

Need olid sama linna Ahtme linnaosa elanikud, kes olid tulnud volikogu istungile, kus saadikud pidid otsustama plaanitava õlitehase detailplaneeringu algatamise või mittealgatamise küsimuses. Inimesed tulid kohale, sest olid mures, kuna nad polnud saanud piisavat selgust kavandatava tehase keskkonnamõju asjus ja seetõttu soovisid, et saadikud ei kiidaks heaks nende koduhoovi taha keemiaettevõtte tegemist. 

Samasuguse paralleeli võiks tõmmata juba pikemat aega lõõmavate pingetega Kohtla-Nõmme rahvamaja ümber. Kohalikud elanikud on juba pikka aega löönud häirekella ning teatanud, et ei nõustu vallavõimude plaaniga rahvamaja kinni panna. Vallavõim vastab jällegi, et tegemist on emotsioonidega, millel pole mingit tähendust probleemi lahendamise seisukohast, ning et midagi ei ole veel otsustatud. Kummalisel kombel selgub aga, et vallavõim pole kogu selle aja jooksul leidnud võimalust kohtuda nendega, keda see küsimus otseselt puudutab. Ometi oleks see elementaarne samm rahuliku dialoogi arendamiseks. 

Vahel tundub, et omavalitsusjuhid unustavad pärast valimisi üsna kiiresti, kuidas kohalike inimeste murede lahendamine käib. Selleks tuleb nendest muredest aru saada. Selle eelduseks omakorda on inimestega rääkimine.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles