JUHTKIRI "Oma" minister valitsuses

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Aller
Arvo Aller Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ida-Viru talupidajate liidu juhi Arvo Alleri seadmine maaeluministri kandidaadiks oli väga paljudele inimestele kindlasti üllatuseks. Kuigi Aller on aastaid olnud Rahvaliidus ja hiljem EKREs, pole ta poliitilise tegevusega siiski väga silma paistnud. Ta on küll Jõhvi volikogu liige, kuid sealgi olnud üsna märkamatu, võrreldes opositsiooni sõnakamate tegelastega. 

Paljud maaeluga seotud inimesed on siiski jõudnud Allerit kiita selle eest, et ta tunneb valdkonda ning kahtlemata on ta põllumajandusbürokraatiaga hästi kursis. Põhjarannikule jõudis ta öelda, et soovib seda vähendada. Kuid ministri koht eeldab siiski mõneti enamat kui valdkonna tundmist: alates ministeeriumi juhtimisest ning lõpetades avalike esinemiste ja debateerimise võimekusega. Loodetavasti tuleb Aller selle kõigega toime. 

Ida-Virumaalt on ennegi valitsusse ministriks saadud. Seda paraku lühikeseks või väga lühikeseks ajaks. Narva keskerakondlasest poliitik Eldar Efendijev oli aastatel 2002-2003 Siim Kallase valitsuses rahvastikuminister. Isamaaliitu kuulunud Vallo Reimaa oli 2007-2008 Andrus Ansipi valitsuses regionaalminister. 2016. aasta lõpus sai maaeluministriks keskerakondlane Martin Repinski, kes oli ametis veidi üle kahe nädala ning astus siis skandaalide tõttu tagasi. Novembrist 2018 kuni aprillini 2019 oli siseministriks sots Katri Raik. Kindlasti võib "oma" ministri kuulumine valitsusse maakonnale mingeid punkte juurde anda, sest lisab valitsuses Ida-Viru häält ja kompetentsi. Ent seda ei tasuks ka ületähtsustada, sest vabariigi valitsus tegutseb ikkagi Eesti riigi kui terviku huve silmas pidades. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles