JUHTKIRI Dmitrijevi miljonite ootuses

Põhjarannik
Copy
Dmitri Dmitrijev on riigikogu Ida-Virumaa saadikurühma esimees.
Dmitri Dmitrijev on riigikogu Ida-Virumaa saadikurühma esimees. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Võimuliidu liidrid taovad endale uhkusega vastu rinda, et Ida-Virumaa programmi on selleks aastaks kavandatud üks miljon eurot rohkem kui varem. Riigikogu Ida-Viru saadikurühma juht Dmitri Dmitrijev lubas läinud sügisel Põhjarannikus avaldatud loos, et "finantsiline toetus Ida-Virumaale hakkab pidevalt kasvama".

Samas loos pani ta sotsidele külge populistide sildi selle eest, et nad tahtsid keskkonnatasudest kindla osa suunata Ida-Virumaale. Ehk teha sama, mille eest oli aastaid sõnades seisnud ka Dmitrijev ise, ent kui hääletamiseks läks, siis otsustas ta passida. 

Dmitrijevi lubaduste ja Ida-Viru programmi lisanduva miljoni üle võiks ju rõõmustada, kui samal ajal ei kaotaks maakond mitu korda rohkem tulusid. 

Näiteks Alutaguse vallal on sel aastal põlevkivi kaevandamise vähenemise tõttu mullusest 1,25 ja tunamullusest 2,4 miljonit eurot vähem raha. 

Väikese omavalitsuse jaoks on see väga tuntav ja järsk kukkumine. See ei põhjusta vähem kui viie tuhande elanikuga suurel territooriumil paiknevas omavalitsuses krahhi, kuid sunnib loobuma mitmetest plaanidest, mis parandaksid elukeskkonda ja annaksid juurde tööd. 

See, kui palju kaotavad Ida-Viru omavalitsused aga maksutulu selle tagajärjel, et põlevkivitööstusest on aastaga kadunud ligikaudu tuhat Eesti keskmisest oluliselt kõrgema palgaga töökohta, saab täpsemalt selgeks alles sel aastal. Võib eeldada, et tegu pole paari ega kolme miljoni euroga aastas, vaid märksa suurema summaga. 

Dmitri Dmitrijev võiks nüüd konkreetsemalt avaldada, kuidas riigi rahaline toetus Ida-Virumaale kasvama hakkab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles