JUHTKIRI Tehke see Kohtla-Järve tasuta bussiliiklus ometigi ära!

Põhjarannik
Copy
Foto: Peeter Lilleväli

Selle üle, kas tasuta või õigemini öeldes kõigi maksumaksjate poolt kinni makstud bussiliiklus on õige või vale, võib veel palju vaielda. Aga olukorras, kus riigivõim on ligemale kaks aastat tagasi kaotanud pileti ostmise kohustuse maakonnaliinidel, oleks mõistuspärane teha seda ka Kohtla-Järve ja Jõhvi piirkonna praegu veel ametlikult linnaliinidel. 

See sigrimigri, mis on tekkinud olukorras, kus osa liine on sõitjatele tasulised ja teised tasuta, kuigi liiguvad sarnastel marsruutidel linnaosade vahel, läbides samal ajal ka maapiirkondi, ei ole mõistuspärane ega õiglane. Sellises situatsioonis on tekkinud juba absurdseid olukordi, kus osal maksumaksjate raha eest töötavatel bussiliinidel ei võeta linnapeatustes enam inimesi peale. Lõppkokkuvõttes maksavad ju selle lõbu kinni kõik maksumaksjad ühtemoodi. 

Et muuta Kohtla-Järve linnaosade vahel liiklevad bussiliinid tasuta maakonnaliinideks, ei ole vaja riigil kulutada miljoneid eurosid. Lisaraha vajadus jääks pigem poole miljoni euro kanti. 

Sellest otsusest oleks Ida-Virumaa inimestel reaalne kasu. Erinevalt sellest tühjast ja õõnsast sõnade kõminast, mida valitsuse ministrid riigikogu infotundides õhku paiskavad, kui nad räägivad järjekordselt valitsuse murest ja hoolitsusest Ida-Virumaa pärast ning väljatöötatavatest programmidest ja selleks tehtavast analüüsist. 

See pool miljonit on otsekoheselt öeldes köki-möki selle kõrval, mida Ida-Virumaa on ainuüksi viimase aasta jooksul valitsuse liigagara kliimapoliitika plaanide täitmise pärast kaotanud. Makske tasuta bussiliikluse näol kas või väike osa sellest võlast tagasi. Pealegi ei nõua see aastatepikkust ettevalmistustööd − planeeringuid, strateegiaid ja nii edasi −, vaid eelkõige poliitilist tahet ja otsustavust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles