JUHTKIRI Kas prügivedaja peab hinnatõusu ette nägema?

Põhjarannik
Copy
Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kaks aastat tagasi käis Jõhvis kõva vaidlus prügiveo hinnatõusu üle, kui vallavalitsus kiitis heaks 76protsendilise tariifide tõusu. Tookord põhjendas prügivedajaks olnud Ekovir seda asjaoluga, et Uikala prügila on nende jaoks kõvasti hindu tõstnud. 

Olukorrale lisas toona pikantsust, et see oli avalik saladus, et nii Ekovir kui Uikala prügila on seotud ettevõtja Nikolai Ossipenkoga, kelle valimisliit tol korral ka Jõhvis võimul oli. Hinda prooviti kergitada ka teistes omavalitsustes, kuigi oluliselt vähem kui maakonnakeskuses. 

Toonane olukord ei näinud hea välja ning ka tollasel vallavalitsusel endal oli keeruline elanike protestidele midagi veenvat vastata. Vahest ainult seda, et suurele hinnatõusuprotsendile vaatamata on konkreetsed summad ikkagi suhteliselt väikesed. 

Eks sama võib öelda selgi korral, kuigi nüüd on Jõhvis juba teine jäätmevedaja, kes taotleb hinnatõusu rohkem kui poole võrra. Põhjendus on üsna segane. Ühest küljest öeldakse, et põhjuseks on Iru jäätmepõletusjaama hinnatõus, teisalt tunnistatakse, et Jõhvi jäätmed veetakse endiselt Uikala prügilasse. 

Aga see polegi praegusel juhul oluline, kas rahalises mõistes on tõus suur või väike.  Kohalik omavalitsus peab korraldama oma territooriumil jäätmevedu ning sellest tulenevalt ei saa jäätmevaldajad enamasti ise endale sobivatel tingimustel vedajat valida. Vald korraldab riigihanke ning valib pakkumistest soodsaima. Kui aga hankeperioodil hakkab hind tõusma, siis tekib küsimus, kas see on õiglane teiste pakkujate suhtes, kes hankel pakkusid küll kõrgemat hinda, kuid oskasid ette näha võimalikku kulude kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles