KÜSITLUS Kas pensionisüsteem vajaks muutmist?

Põhjarannik
Copy
Foto: uueduudised.ee

Pensionireformi jõustumisel muutub teise sambaga liitumine või sealt välja astumine kõigile vabatahtlikuks. Vaikimisi jääb kõik nii, nagu on - kui inimene soovib pensioni samamoodi edasi koguda, ei pea ta midagi tegema.

Foto: Peeter Lilleväli

Pjotr Kulikov:

Muudatused on vajalikud, kuid mitte sellised nagu praegu: küll otsustatakse midagi, siis jälle ei taheta... Algul tuleb kõik hästi läbi mõelda ja kõiki riske kaaluda ning alles siis ettepanekuid teha. Inimene peab ise oma säästude eest vastutama ja nende kasutamisel senisest suuremat vabadust omama. Kui pensioniiga veel käes ei ole, aga elada on jäänud aasta, siis kuhu mu pension läheb? Miks ma ei või kogutud raha juba praegu kasutada?

Foto: Peeter Lilleväli

Eduard Ziljov:

Ma töötan juba ammu Soomes, kuid sinna ma ei jää. Loodan, et naaberriigis välja teenitud pensioniga on pärast siin lihtsam elada. Arvan, et Eestis on kõikide nende pensionimuudatustega liiga suur segadus ning puudub kindlus tuleviku suhtes. Seepärast on muudatused vajalikud, kuid need peavad olema hästi läbi mõeldud.

Foto: Peeter Lilleväli

Heiki Vilde:

Vajaks küll. Minu meelest peaks selles küsimuses andma rohkem vabadust inimestele endile, et nad saaksid ise otsustada, kui palju, millal ja kuidas enda kogutud sääste kasutada. Olukordi on väga erisuguseid. Kahjuks juhtub meil sageli, et reformitakse midagi üldsuse arvamust küsimata ja pärast tulebki sellest mingisugune jama.

Foto: Peeter Lilleväli

Meelis Kuusk:

Tean sellest vähe, varem oli kogumine kohustuslik. Ma ei ole veel selles eas, et peaksin oma tulevase pensioni pärast väga muretsema Samas oleks hea hakata juba noorest peast kuidagi teistmoodi säästma ja endale tulevikuks vundamenti rajama.

Foto: Peeter Lilleväli

Irina Frantikova:

Olen kindlalt veendunud, et tuleb lihtsalt riiklikku pensioni tõsta. Praeguse miinimumiga ära ei ela. Ja kuidas sa midagi kogudki, kui minul näiteks ei jagu elamisekski raha? Omal ajal pangad veensid ja püüdsid isegi koguma sundida, aga kõik sissetulekud liiguvad ju nende kaudu − mida mult võtta on? Mõnikord öeldakse, et lapsed aitavad, kuid mina pole nõus − nemad peavad mõtlema iseendale ja oma lastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles