JUHTKIRI Jõhvi sai inimesi juurde

Põhjarannik
Copy
Militaarlinnakus Jõhvi idaservas paiknevad nüüd nii Viru pataljon kui ka Kalevi pataljon.
Militaarlinnakus Jõhvi idaservas paiknevad nüüd nii Viru pataljon kui ka Kalevi pataljon. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kaitsevägi võiks olla üks Ida-Virumaa tänavuse aasta teo kandidaat.

Paljud poliitikud on aastaid põhiliselt rääkinud riigiasutuste ja riigipalgaliste töökohtade maakonda ületoomisest, mis enamasti ongi vaid jutuks jäänud või piirdunud üksikute töökohtade liigutamisega. Kaitsevägi on käitunud konkeetselt ja sõnapidavalt. Kalevi pataljon paikneb alates juunikuust täielikult Jõhvi idaservas asuvas sõjaväelinnakus. 

Selle pataljoni ületoomine Paldiskist Jõhvi on ajendatud esmajoones kaitseväe enda strateegilistest huvidest ja vajadustest. Samas kaasneb selle sammuga ka tugev positiivne regionaalpoliitiline mõju. Jõhvi nagu kõik teisedki Ida-Viru omavalitsused on viimaste aastakümnete jooksul kõvast elanikke kaotanud. Kalevi pataljoni tulek pidurdab elanike arvu kahanemist, kuna siia on kolinud ka tegevväelased ja pataljonis töötavad tsiviilisikud koos peredega. See loob uusi töö- ja teenimisvõimalusi ka kohalikele inimestele ja ettevõtetele.

Olgugi et ajateenijad on siin lühikest aega ja suurema osa sellestki ajast garnisonis või polügoonidel, käivad nemadki aeg-ajalt kohalikes poodides ja üritustel, jättes kohalikesse äridesse raha. Vähe oluline pole seegi, et osa neist seob ehk oma elu edaspidi selle kandiga, kuhu nad varem polnud sattunudki.

Kõige tähtsam ongi, et Jõhvi on saanud Kalevi pataljoni ületoomisega uusi elanikke. See peaks mõjuma hästi kohalikule kaubandusele ja teenindusele, kinnisvaraturule ja valla eelarvele ning elavdama laiemalt kohalikku elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles