Ruth Kalda: koroonaviirusega peame arvestama ka suvisel ajal

Ruth Kalda
Copy
Ruth Kalda, TÜ peremeditsiini professor, koroonaviiruse seireuuringu juht, perearst
Ruth Kalda, TÜ peremeditsiini professor, koroonaviiruse seireuuringu juht, perearst Foto: Erakogu

Me peame koroonaviirusega arvestama ka suvisel ajal. Ilmekas tõestus sellest on terviseameti igapäevane nakatumiste statistika, mis näitab, et viirus ei ole Eestist kadunud ning ootamatuid haiguspuhanguid võib ette tulla nii siin kui seal.

Eriolukorra ajal olid reeglid inimestele väga selged: nohu või kerge köhaga jäädi koju ning vähendati oluliselt lähikontakte. Nüüd, kus eriolukord on läbi, peaksid kehtima samad põhimõtted.

Koroona on pidude, perekondade ja rahvarikaste kohtade haigus, seetõttu peaksime olema eriliselt vastutustundlikud eestlaste suvisel suurimal pühal, jaanipäeval. Nii nagu Kuku raadio on aastaid vedanud jaanipäeval selge grupijuhi kampaaniat, võiksime sel suvel ühiskonnas ja lähikondsetega kokku leppida, et kohtume jaaniõhtul oma sugulaste-sõpradega üksnes siis, kui oleme kindlad, et oleme täiesti terved. Ka kergete viirushaiguse sümptomite puhul tuleb olla vastutustundlik ja seada enda lähedaste tervis toredast peost tähtsamaks. 

Oleme Tartu ülikooli teadlastega juba kolmel nädalal jälginud, milline on koroonaviiruse levimus Eesti ühiskonnas. Meie seireuuring, millega püüame võimalikule laiemale nakatumisele elanikkonna hulgas jälile saada, jätkub ka suvel ning neljanda uuringulaine oleme sihtinud just jaanipäevaeelsele nädalale. Nii anname rohkem kui 2000 inimese toel ühiskonnale teadmise, kui levinud on viirus just praegu.

11. ja 12. juunil said seireuuringu juhuvalimisse sattunud inimesed uuringus osalemise kutse. Kui olete sattunud valimisse, siis osalege kindlasti, täitke küsimustik ja käige testimas − nii saate rahulikuma südamega nautida suvist pööripäeva. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles