JUHTKIRI Oru pargi imeline muutumine

Põhjarannik
Copy
Lossiplats.
Lossiplats. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kui Toila Oru pargi korrastamisele vähem kui kolm aastakümmet tagasi suuremat tähelepanu pöörama hakati, ei osatud ilmselt toona ennustada, kuhu see kõik aastate pärast jõuab. 

Praeguseks on asi jõudnud nii kaugele, et Toila vallavanem Eve East on rääkinud koguni võimalusest taastada ajalooline loss, mille kunagi ehitas siia pargi rajaja, hirmrikas kaupmees Grigori Jelissejev ning mis enne nõukogude aega oli Eesti Vabariigi presidendi suveresidents. Küllap jutud lossi taastamisest jäävad paljude helesiniseks unistuseks veel pikaks ajaks ning pigem ei saa need tegelikkuseks. Aga seda, et park on aastatega läbinud imelise muutumise ning uusi plaane aina lisandub, tuleb kahtlemata tunnistada. 

Tegemist on kahtlemata turismi arengu seisukohast ühe meie maakonna olulisema paigaga, mida käiakse nautimas nii lähedalt kui kaugelt. Seetõttu on positiivne, et riigimetsa majandamise keskus ja Toila vald suudavad teha koostööd, et lisada pargile atraktiivsust. Olgu siis tegemist tänavu pargis avatud president Konstantin Pätsi skulptuuri avamisega (mis on Eestis üldse esimene), kergliiklusteede arendamise, pargi valgustamise või muusikaallee rajamisega.  

Tähelepanuväärne on see, et pargi arendamine on nõudnud ja nõuab ka edaspidi märkimisväärseid kulutusi, millelt oleks ju ahvatlev kokku hoida, sest alati võib leida hädavajalikumaid rahapaigutusi. Õnneks on meie piirkonna ja Eesti tuntumaid parke otsustajate silmis piisavalt tähtis, et saame ilmselt ka edaspidi jälgida selle armastatud puhkeala arengut.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles