JUHTKIRI Poole miljardi küsimus

Põhjarannik
Copy
Foto: SCANPIX

Viimase veerandsajandi jooksul on korraldatud hulganisti seminare ja konverentse, moodustatud kõikvõimalikke töörühmi, mis on tegelenud Ida-Virumaa tuleviku kujundamisega. 

Ometigi on nüüd, kus põlevkivitööstus on kiiresti kokkutõmbunud, ikkagi olukord, kus selleks valmisolek veel  puudub. Selles mõttes, et olukorras, kus lühikese aja jooksul on tuhanded töökohad kadunud, alles peetakse plaani, kuidas üleminekut väiksemate tagasilöökidega  korraldada. 

Nüüd on rahandusministeerium ja Ida-Viru omavalitsuste liit pöördunud elanike poole, et küsida ettepanekuid, mille peale oleks mõistlik kulutada ligikaudu pool miljardit eurot, mis niinimetatud õiglase ülemineku käigus on kavas selle piirkonna arenguks lähema kümne aasta jooksul kulutada. 

Kahtlemata tasub maakonna tuleviku pärast muretsevatel aktiivsetel inimestel sellele üleskutsele reageerida ja oma mõtteid jagada. Võib-olla tasuks edaspidi elanike ette hindamiseks tuua ka mitte ainult  üldised arengusuunad, vaid ka konkreetsemad plaanid. Küllap on enamik inimesi selle poolt, et maakonnas oleks rohkem eriilmelisi hea palgaga töökohti, head teed, õppimisvõmalused, interntiühendused, parem elukeskkond ja nii edasi. Küsimuste küsimus on, millisel moel selleni jõuda. 

Kõige olulisem on aga see, et need ettevõtmised, mida lähiajal plaanitakse oleksid ise elujõulised ja suudaksid edaspidi ilma abi ja toetusteta maakonna elu rikastada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles