JUHTKIRI Mitu Keskerakonda Ida-Virumaal on?

Põhjarannik
Copy
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

See on vana tõdemus, et praegu peaministriparteiks olevas Keskerakonnas on mitu erisugust Keskerakonda. Aga kui vaadata selle erakonna tegevust Ida-Virumaal, siis võib see kohati üsna pentsik tunduda. 

Mäletame sellest kevadest Jõhvi keskerakondlaste sisevõitlust, kus ühel pool rindejoont olid Arthur Seppern ja Eduard East ning nende vastas vallavanem Max Kaur ja riigikogulane Martin Repinski. Selles heitluses jäid viimased peale. Nüüd on Repinski asunud ründama erakonnakaaslasest Kauri.

Repinski sellist tegevust ei mõista omakorda Keskerakonna Ida-Virumaa piirkonna juht Marek Kullamägi. Kuigi Jõhvi osakond peaks kuuluma piirkonna alla, tegutseb ta Repinski juhtimisel justkui omaette.  

"Äärmiselt nõme olukord, kus Keskerakond võitleb keskerakondlaste vastu ja ise ka oma mehi välja viskab. Nõmedamat enam olla ei saa," rääkis Kullamägi nädala algul Põhjarannikule.  

Aga vaadakem ka teisi Ida-Virumaa omavalitsusi, kus Keskerakond kohaliku poliitika juures on. Narvas on võimul endised keskerakondlased, kes pikki aastaid kasutasid vaid partei lippu, lahkudes sealt kohe, kui linna tegelikult juhilt Aleksei Voronovilt selleks korraldus tuli. Ent oma keskerakondlikku asja ajab Narvas edasi Mihhail Stalnuhhin, kes ei salli aga silmaotsaski Keskerakonna Narva piirkonna juhti Yana Toomi. Oma sõna püüab sekka öelda ka endine Narva linnapea Tarmo Tammiste.

Kohtla-Järvel on Keskerakond üle 20 aasta võimul olnud, aga sealgi on ta oma eripäradega, kui ehitati üles poliitikast ja ärihuvidest kokku põimitud süsteem, mis lõpuks viis mõned inimesed ka kohtupinki. 

Ka Toila vallas on võimul keskerakondlased, vähemalt kuuluvad sellesse parteisse nii vallavanem kui volikogu esimees. Ent nemad püüavad end igati distantseerida Stalnuhhinitest − Toomidest − Repinskitest − Korbidest. Nendel on justkui oma keskpartei.

Aga kui nende erisuguste keskerakondlastega rääkida, ühendab neid enam-vähem üks asi: lojaalsus partei peakontorile ja selle esimehele Jüri Ratasele. Meenutab justkui mingit vana lugu riiakatest bojaaridest ja heast tsaarist.   

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles