NÄDALA KUJU − Kalev Kallemets

Põhjarannik
Copy
Foto: Tairo Lutter / Postimees

Ajal, mil aastakümneid Ida-Virumaal toimetanud põlevkivienergeetika Euroopa Liidu kliimapoliitika jõudsa pärituule toel end kokku pakib, nuusib siin enda sisseseadmise võimalusi tuumaenergeetika. 

Maailma esimese tuumareaktori loonud Itaalia füüsiku Enrico Fermi järgi nime saanud osaühingu Fermi Energia tegevjuht Kalev Kallemets kirjutas sel nädalal Põhjarannikus, et Ida-Virumaa kaalumine võimaliku väikereaktori asukohana tundub loogiline, arvestades piirkonna energeetikaga seotud ajalugu. Fermi Energia, mille nõukogu juhib muuseas endine Eesti Energia värvikas juht Sandor Liive, on juba mitmeid aastaid pidanud Eestis tulevikus tuumareaktori rajamise plaani. 

Läänemaalt pärit Kallemets on hinnatud lobist. Ta on reformierakondlasena teinud karjääri nii riigikogu liikme, Viru Keemia Grupi nõustaja, aga ka Eesti geoloogiateenistuse asedirektorina. Ta on näidanud end ka sõnaosava Ida-Virumaa fännina. 

Tuumajaama rajamise ideele toetuse leidmine Eestis on samavõrd keeruline kui näiteks fosforiidi kaevandamisele. Aga avalikku diskussiooni väärib see siiski. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles