Jaak Aab: Jõhvis toimuv ei jäta Keskerakonnast ilusat pilti

Erik Gamzejev
Copy
Jaak Aab.
Jaak Aab. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kui Ida-Viru piirkonna juhatus esitab Jõhvi võimumängudes kordasaadetu pärast taotluse Martin Repinski väljaheitmiseks Keskerakonnast, siis erakonna juhatus tema personaalküsimust ka arutab, kinnitab üks populaarsemaid keskerakondlasi, erakonna juhatuse liige ja riigihalduse minister Jaak Aab, kes tunnistab, et Jõhvis toimuv ei tee talle rõõmu ega jäta Keskerakonnast ilusat pilti. 

Miks on Martin Repinski jätkuvalt Keskerakonna liige?

Kelleltki pole tulnud sellist küsimuse püstitust. Keskerakonna juhatuse liikmena võin öelda, et me pole kordagi arutanud Martin Repinski personaalküsimust. 

Personaalküsimusi arutame me siis, kui keegi juhatusest või piirkonnast esitab selle. Seda küsimust ei ole keegi esitanud. 

Tänavu juunis heitis juhatus Keskerakonnast välja kaks siinset liiget [Eduard Easti ja Arthur Sepperni] selle eest, et nad tahtsid umbusaldada erakonnakaaslasest Jõhvi vallavanemat Max Kauri. Tagandamine ei läinud tookord läbi. Küll aga nüüd septembris, kui selle korraldas oma erakonnakaaslase vastu Martin Repinski, kes ise ei eitagi seda ja on jätkuvalt Keskerakonna liige. Kus teie põhimõtted on?

Ega see nüüd mulle kui juhatuse liikmele rõõmu ei tee, et sellised võimumängud käivad. Päris tõsiselt ei tee. Kohalik omavalitsus vajab ka mingit stabiilsust ja mõistlikku arendamist. Aga ma ei ole nende kohapealsete detailidega nii hästi kursis. Need vahetused toimuvad tihti ka isiklike ambitsioonide tõttu.

Pigem on nüüd küsimus selles, kas kohalik osakond või piirkond näeb selles probleemi. 

Keskerakonna Ida-Viru piirkond  on toimuva suhtes valjult pahameelt avaldanud ja tauninud avalikult Repinski tegevust Jõhvis. Aga neid ei kuulata.

Ma tean. Ma olen ka rääkinud nendega. Aga siis nad peaksid selle konkreetselt tooma juhatuse ette. Siis saab arutada.

Kuidas te erakonna juhatuse liikmena vaatate sellele, et Repinski tegi Keskerakonna nimel Jõhvis võimuliidu sellise valimisliiduga, mille liidri Nikolai Ossipenko üks firma on jõustunud kohtuotsuse põhjal teeninud naaberlinnalt Kohtla-Järvelt miljon eurot kriminaalset tulu ja tema teised firmad on toime pannud sadadesse tuhandetesse eurodesse ulatuvaid maksupettusi? 

Ta ise volikogus ei ole. 

Aga keegi, sealhulgas ka Repinski, ei eita, et tema juhib seda valimisliitu. Kas sellise tegelasega koos poliitika tegemine on Keskerakonna jaoks normaalne või eesmärk pühitseb abinõu?

Need on nüüd kohalikud jagelemised. Mina ei taha detailides seda kommenteerida. Mina tahaksin näha, et Keskerakond läheks siin järgmistele kohalikele valimistele oma nimekirjaga ja teeks võimalikult hea tulemuse ega peaks manööverdama võimu nimel. 

Tuleb välja, et kui oma erakonnakaaslane saab vallavanemana ametisse, siis ütlete, et see on meie vallavanem, kui aga tekivad jamad, siis distantseerute ja ütlete, et see on kohalik asi, millesse juhatus ei sekku. 

See on kahe otsaga asi. Tegelikult tuli siia ka vallavanemaks pikaajaline Keskerakonna liige. Ei saa öelda, et Keskerakonda võimul ei ole.

Ta ei ole võimul Keskerakonna häältega. Jõhvi volikogus on üks keskerakondlane ja tema on opositsioonis ega hääletanud uue vallavanema ametisse määramise poolt. See vallavanem sai ametisse Ossipenko valimisliidu ja Keskerakonnast hiljuti vääritu käitumise pärast välja visatud inimeste häältega. 

Väga segane olukord.  See olukord rõõmu ei tee. 

See toimub ju keskerakondlasest riigikogu liikme Martin Repinski dirigeerimisel? 

Mina tahan ka juhatuse liikmena teada, mis on siis edasine plaan. Aasta pärast on valimised.

Kas teid huvitab ainult see, et Keskerakond saaks aasta pärast valimistel Jõhvis rohkem hääli, või praeguse olukorra õiglane lahendamine. Kas soovite sellest distantseeruda?

Ma ei distantseeru. Küsimus on pigem nii osakonnas kui piirkonnas, kes teavad kõige paremini kohalikke olusid. Kui osakond või piirkond toob selle juhatusse, siis peab seda arutama. Olen nõus, et selle olukorra peab selgeks tegema. 

Millest Keskerakond lähtus, et oli vaja tuua Valgamaalt Jõhvi vallavanemaks kõrghariduseta inimene, kes ei tunne kohalikke olusid ega inimesi?

Ma arvan, et see oli Martini algatus. Ütlen otse välja. Kui mujal tegeleme niisuguste küsimustega [vallavanemate kandidaatidega], siis arutatakse see osakonna ja võib-olla ka piirkonna juhatuses läbi. Ei ole nii, et kui mul tuleb mõte pähe, siis ma muudkui toimetan. Kahjuks on siin vastuolud juba selle  [Jõhvi] osakonna ja ka piirkonna tasandil. See ei ole normaalne. Ma väga loodan, et keegi võtab kätte ja püüab selle küsimuse lahendada. 

Juhatuse liikmena on mind ka informeeritud ja mulle see ei meeldi. Seda ma võin küll kinnitada. Mul on kahju, et Max [Kaur] jäi siin hammasrataste vahele. Tunnen teda pikka aega ja minu meelest on ta pidevalt arenenud ja järjest paremaks läinud. 

Max Kaur jäi hammasrataste vahele seetõttu, et ta hakkas vastu Nikolai Ossipenkole? 

Seda ma ei tea. 

Teie oma erakonna liige Martin Repinski läks Ossipenkole appi ja aitas Kauri maha võtta ja läheb temaga liitu. Kus siin see Keskerakonna ilus nägu välja paistab? 

Minu arvates ei ole see ilus nägu. Ma ütlen ausalt. Need situatsioonid tuleb lahendada. Kui tulevad piirkonnalt või osakonnalt taotlused, siis me kindlasti juhtkonnas arutame seda. Mida tahes kuni Martini käitumiseni välja. 

Senist praktikat arvestades oleks õige samm tema väljaheitmine erakonnast, aga te vist ei saa seda teha, sest Toompeal on tema häält vaja ja ta saab seda ära kasutada?

Ma nii ei ütleks, aga ma väga loodan, et pildi saab selgeks vähemalt järgmisteks valimisteks. Õigemini tunduvalt varem nendeks juba praegu valmistudes.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles